Начало История на медицината Поява на апарата "The Sparklet Apparatus" през 1927 година

Поява на апарата "The Sparklet Apparatus" през 1927 година

От 1927г.

Поява на апарата "The Sparklet Apparatus" през 1927 година - изображение

Медицинският апарат "The Sparklet Apparatus" е въведен в употреба през 1927 година от британския медик Х. Уилтридж Дейвис. Този апарат целял да ускори инхалирането на етерови анестетични изпарения, а и можел да се използва при лечение на дихателна недостатъчност.

Устройството е създадено от лондонската компания "Sparklets, Limited" около 1920 година. Тези апарати са били пуснати в продажба сред лекарите, но и пациентите имали възможност да се снабдят с тях. Медицинското приспособление се използвало със специален цилиндър с компресиран кислород, въглероден диоксид или смес от тях. Комбинацията от двата газа се препоръчвала за инхалационна терапия при астма, магарешка кашлица и пневмония. Преместването на кранчето пробивало цилиндъра, при което компресираните газове се освобождавали при предварително зададена от медика скорост.

Медицинският апарат "The Sparklet Apparatus" е бил използван и като устройство за реанимация, което осигурявало приток на въглероден диоксид за случаите на задушаване, прием на свръхдоза наркотици, шок и удавяне. Впоследствие по-доброто разбиране за функционирането на респираторната физиология през 1950-те накарало медиците да считат, че употребата на CO2 е морално остаряла.

На същата апаратура можело да се разчита и при приема на CO2 като анестетик. Подобно на етил хлорида и въглеродният диоксид се изпарявал много бързо, така че, когато се разпръсквал по тялото газът предизвиквал изтръпване на кожата.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/786/sparklet-apparatus

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаХранене при...НовиниНаправления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиЗаведенияПроизводителиОткритияГеографияЗдравни съветиАлт. медицинаПсихологияСпортЛайфстайл