Начало История на медицината Поява на въздуховодите за реанимация "уста-в-уста" през 1958 година

Поява на въздуховодите за реанимация "уста-в-уста" през 1958 година

От 1958г.

Поява на въздуховодите за реанимация "уста-в-уста" през 1958 година - изображение

Една от отговорностите, които е поел всеки анестезиолог е да приложи реанимация на своите пациенти, когато ситуацията изисква това. Австрийско-амриканският анестезиолог д-р Питър Сафар (1924-2003) и Франк Макмеън (1911-2005) са въвели въздуховодите за реанимация "уста-в-уста" през 1958 година. По това време Макмеън е бил капитан на противопожарната служба в Балтимор. Той е бил сред остовните участници във формирането на една от първите американски служби за спешна медицинска помощ (така наречените отделения "CPR").

Д-р Питър Сафар е наречен "баща на сърдечно-белодробната реанимация" (CPR). Неговата работа, заедно с тази на д-р Джеймс Елам (1918-1995) имала решаваща роля в развитието на днешните техники за прилагане на спешна медицинска помощ. Двамата медици са създатели и на специалните манекени, на които хората могат да тренират реанимационните техники. Д-р Сафар е основавал нови академични катедри, както и изследователски програми в областта на анестезиологията, спешната медицинска помощ, реанимацията и спешната медицина.

Един от първите прототипи от снимката по-долу на въздуховодите за реанимация "уста-в-уста" е бил изработен от хром. Версията от пластмаса, наречена "Resuscitube" се е произвеждала от компания "Johnson & Johnson" и постепенно е намерила мястото си сред стандартното оборудване в линейките.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/823/mouth-to-mouth-airway

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСпортСнимкиСоциални грижиТестовеОрганизацииКлинични пътекиРецептиХранене при...Нормативни актовеЗаведенияФизиологияАлт. медицинаБотаникаСпециалисти