Начало История на медицината Поява на инхалатора на Харкорт през 1899 година

Поява на инхалатора на Харкорт през 1899 година

От 1899г.

Поява на инхалатора на Харкорт през 1899 година - изображение

Д-р Върнън Харкорт (1834-1919) е английски химик и член на комитета по хлороформа, част от Кралския колеж на хирурзите. Дори във времето, когато хлороформът се е считал за безопасен, веществото все още е било предмет на разгорещени спорове, а много лекари и пациенти са предпочитали по-безопасния етер.

Хлороформът не експлодирал, нужно било по-малко количество, за да се постигне упояване, а усложненията от медикамента са били много по-леки. Нежеланите резултати не можели да бъдат пренебрегнати, а лекотата, с която вероятността да се предозира хлороформът е била сериозен проблем.

Харкорт е извършил проучване на метаболизъма на хлороформа в човешкия организъм, след което, през 1899 е пуснал на пазара инхалатор. Вентилите на устройството на Харкорт позволявали деликатен контрол върху количеството на инхалирания хлороформ. Инхалаторът бил пригоден да се хваща само с една ръка. Преносимостта на устройството е била от съществено значение, тъй като в този период, лекарите са ходили в домовете на своите пациенти.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/57/vernon-harcourt-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътекиЗаведения