Начало История на медицината Поява на комплекта за анестезиране на доктор Лабат

Поява на комплекта за анестезиране на доктор Лабат

От 1923г.

Поява на комплекта за анестезиране на доктор Лабат - изображение

Д-р Гастон Лабат (1876-1934) е роден на остров Махе, който се намира в близост до Сейшелските острови и е сред най-образованите жители на Дърбан, Южна Африка. Заедно с доведения си брат Лабат е работил като химик в аптека на остров Мавриций. След това той заминава за Франция, за да довършите образованието си. Впоследствие защитава и диплома по медицина (конкретната година е 1920 г.). Още като студент по медицина, той става асистент на хирурга д-р Виктор Пуше (1869-1936). Студентът и е съавтор на третото издание на учебника Пуше по локална анестезия.
Д-р Лабат емигрира в САЩ, а след 1920 г. започва работа за клиника "Майо", където остава в продължение на една година, преди да се премести в Ню Йорк.

Той публикува своя медицински учебник "Regional Anesthesia, its Technic and Clinical Application" през 1922 г. Той представя на студентите Лабатовия комплект с консумативи за местна анестезия, съдържаща спринцовка и игли, които са специално разработени, за да улеснят медицинските манипулации, изискващи поставянето на определен анестетик.

Снимкато по-долу показва как е изглеждал този комплект.За разработването на този консуматив, д-р Лабат е подпомогнат от компанията "The Anglo-French Drug Company of New York". През 1923 медикът основава Американската асоциация за местна анестезия ("ASRA"). Постепенно асоциацията става водеща организация и връчва наградата Лабат за изключителен принос към анестезиологията.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/776/labat-spinal-outfit

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаАлт. медицинаХранене при...НовиниНаправления в медицинатаОрганизацииКлинични пътеки