Начало История на медицината Поява на лекарството "Дараприм" на компания "Burroughs Wellcome Co."

Поява на лекарството "Дараприм" на компания "Burroughs Wellcome Co."

От 1950г.

Поява на лекарството "Дараприм" на компания "Burroughs Wellcome Co." - изображение

Лекарството пириметамин, продавано с търговското наименование "Дараприм" ("Daraprim") е произведено за пръв път преди 63 години от фармацевтичната компания "Burroughs Wellcome Co." След като компанията закупила правата за продажба на медикамента на американския пазар продажбите му се увеличили с близо 5.000 %.

Към днешна дата пириметаминът се използва основно при лечение на токсоплазмоза при пациенти с компрометирана имунна система (това са най-вече болните от СПИН или онкологични заболявания). Лекарството е намерило мястото си в списъка от медикаменти на Световната здравна организация, за които се счита, че са от съществено значение медицината (сред тях, например, са лекарствата срещу различни инфекции).

Лекарството "Daraprim" се "родило" в резултат на сътрудничеството между лабораториите "Wellcome Research Laboratories" Тукао (град в щата Индианаполис) САЩ и лабороториите по тропическите заболявания на "Wellcome Laboratories" в Лондон през 50-те години на 20 век.

Ако трябва да бъдем честни, ще подчертаем, че Дараприм било едно е многото лекарства, разработено от Гертруд Елион – ръководителката на Катедрата по експериментална терапия в Тукао от 1967 до 1983 година. Тя и колегата й Джордж Хичингс разчитали на т.нар. "рационално проектиране на лекарства" (в най-общия смисъл това включва създаването на молекули, които са комплементарни по форма и могат да се "свързват" с определени избрани биомолекули, с които те могат да взаимодействат и да произвеждат редица други лекарства). Такива медикаменти са, например "Imuran", "Septrin", "Zovirax" и други.

В процеса на лабораторната работа на Елион на в САЩ, новополученото лекарство било тествано от английския екип на д-р Лен Гудуин. Както по-късно той обяснил: "Това беше доста различно клинично проучване от тези, които се правят днес, защото при нас нямаше адвокати, "дишащи" ни във вратовете, не ни бяха нужни и 100 милиона лири, за да бъде лекарството одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Така  че, когато получихме вещество, което работеше сравнително добре срещу лабораторните инфекции, взехме няколко дози от него, определихме неговата фармакодинамика и след това, убедихме доброволци, готови да го тестват върху себе си. Не мисля, че сме причинили щети, напротив, направихме нещо добро".

Фразата - "взехме няколко дози" не разкрива цялата истина. Колегите на д-р Гудуин твърдят, че:  "Лен приемаше големи дози от лекарството в продължение на година и не разчиташе на никаква друга защита срещу малария по време на неговото пътуване до Африка. Преминавайки през Кения той направил всичко възможно да направи контакт с комари, заразени със смъртоносния малариен паразит Plasmodium falciparum".

По време на развитието на пириметамина, медикът приемал над 100 mg на ден, но дозата трябвало да бъде спряна, тъй като производството на червени кръвни клетки от костния му мозък било неблагоприятно засегнато. В резултат на тези проучвания, препоръчителната доза на лекарството била намалена до 25 mg, веднъж седмично. За щастие опитите се оказаха успешни и "Burroughs Wellcome Co." задействали маркетингова машина, която стояла зад лекарството.

През 1995 година "Burroughs Wellcome Co." се слели с "Glaxo", за да се създаде "Glaxo Wellcome". В крайна сметка "Wellcome" отпаднали, а след последвалите сливания компанията била наименувана "GlaxoSmithKline". През 2010 г. "GlaxoSmithKline" продали маркетинговите  права за предлагането на пазара на "Daraprim". Правата над лекарството за позорите на САЩ били придобити през месец август, 2015 година от "Turing Pharmaceuticals", въпреки че медикаментът реално се произвежда в целия свят, но не е в "марковата" си форма, а като пириметамин.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://blog.wellcomelibrary.org/2016/06/the-story-of-daraprim-from-experimental-drug-to-commodity/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияИзследванияБотаника