Начало История на медицината Поява на орофаренгеалните въздуховоди на Гьодел през 1933 година

Поява на орофаренгеалните въздуховоди на Гьодел през 1933 година

От 1933г.

Поява на орофаренгеалните въздуховоди на Гьодел през 1933 година - изображение

Мускулите, разположени в устата и гърлото, с чието участие въздухоносните пътища се поддържат отворени могат да се отпуснат напълно по време на манипулации с анестезия, блокирайки нормалното дишане. Орофарингеалните въздуховоди се поставят в устата и върху езика, за да поддържат притока на въздух. Орофарингеалните  въздуховоди представляват медицински консуматив, използван от анестезиолозите за поддръжка на постоянние въздушен приток към пациентите по време на операция.

Д-р Артър Е. Гьодел (1883-1956) е описал създадените от него орофаренгиални въздуховоди през 1933 година. В сравнение с пероралните дихателни тръби, които се изработвали от метал, поставянето на гумените въздуховоди на Гьодел било по-малко рисковано, защото материалът, от който се изработвали щадял околните тъкани и не наранявал устата на пациента. Изобретението на американският анестезиолог станало толкова популярно, че дори съвременните орални въздуховоди често биват наричани Гьоделови.

Сред другите му значителни постижения, Гьодел е известен сред медицинското общество с авторският си наръчник, описващ подробно отделните етапи и физическите признаци на действието на етеровата анестестезия върху човешкия организъм. Неговият труд се позовава на безценния опит на световноизвестни анестезиолози, трупан в продължение на половин век. Той е написал текст за инхалационната анестезия и разработва специална ендотрахеална тръба с надуваем гумен маншет.

Характерът и кариерата и живота на Гьодел са вдъхновили група анестезиолози да основат анестезиологичния център "Arthur E. Guedel Memorial" през 1963 г. Центърът се помещава в рамките на библиотеката на здравните науки в "California Pacific Medical Center" в Сан Франциско.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/63/guedel-oral-airways

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияФизиологияСнимкиЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеЛайфстайлКлинични пътекиЗдравни съветиПатологияХранене при...НовиниИзследванияСпортАлт. медицинаБотаникаОрганизацииНаправления в медицинатаЗаведенияПсихологияПроизводители