Начало История на медицината Поява на пазара на аспирина

Поява на пазара на аспирина

От 27.1900г.

Поява на пазара на аспирина - изображение

Фирменото ръководство на германската компания Байер разбрала почти веднага след създаването на аспирина с какво богатство разполага. Въпреки това никой не е предполагал какъв път ще измине Лекарството на века в следващите 150 години. В действителност никой не бил наясно за какви органични нарушения може да бъде използван аспиринът.

Шефът на фабриката за оцветители, Карл Дюзберг, настоявал аспиринът да се появи бързо на американския пазар. Това, което било отказано на компанията в Германия (европейската държава не позволила патентоването на аспирина), било постигнато почни веднага в Страната на неограничените възможности:  на 27.02.1900 година аспиринът получил така желаната патентна защита.

Отначало ацетилсалициловата киселина била предлагана в аптеките под формата на прах в малки хартиени капсули по 1 грам или в големи шишета. Някои фармацевти пълнели праха за своите клиенти в малки пликчета. Вкъщи те го дозирали в количество „на върха на ножа”, което било неточно. Прахът бил почти неразтворим във вода. Пациентите трябвало да го приемат директно с няколко глътки вода.

Междувременно лабораторията открила сензационно нов начин на производство: аспирин в таблетна форма. Ацетилсалициловата киселина била смесвана с нишесте (като помощна форма) и пресована във форма на таблетка. Тези таблетки лесно се разпадали във вода и така се приемали без проблеми. Една опаковка съдържала 20 таблетки с по 0,5 грама активно вещество.

Модерното производство на таблетки било много по-икономично и позволявало на аптекарите да предлагат лекарството на много изгодна цена в сравнение с прахчетата. Още от 1900 година аспиринът бил произвеждан в тази модерна таблетна форма с емблематичния кръст на „Байер”.

Най-вероятно убедителните терапевтични постижения на аспирина го превърнали от самото начало в световноизестен хит, но за този успех имал значение и фактът, че той се предлагал под формата на лесни за приемане  и точно дозирани таблетки.
В Берлин бил тестван върху пациенти в болницата на „Моабит”, както и университетската клиника в Женева. Медиците бързо установили преимуществата на аспирина пред натриевия салицилат и пред старата салицилова киселина. Съдържащата се в аспирина салицилова киселина явно оставала по-дълго в организма отколкото тази от другите салицилови съединения, например от използвания преди това салицилат. Аспиринът имал нужда от повече време, за да се разтвори в стомаха ацетиловата група и салициловата киселина.

При първата вълна на въодушевление било пропуснато, че АСК естествено също имала странични ефекти, преди всичко увреждане на стомашната лигавица. Напротив: в сравнение с обичайните препарати на салициловата киселина с техните тежки странични действия, аспиринът изглеждал като средство, което действа изключително и почти няма вредни последици. Той се разглеждал като средство, което се приема без усложнения. Неговата стомашна поносимост, също както и липсата на шум в ушите или гадене – симптоми, които били ежедневни при терапията със старата салицилова киселина.

Лекарите считали аспирина, който от самото начало се продавал свободно, за лекарство с най-широк спектър на приложение. Той се използвал като лечебно средство при всевъзможни случаи  на температурни инфекциозни заболявания като хрема, възпаление на сливиците, грип, туберкулоза, стомашно-чревни инфекции, абсцеси, тромбози, леки и силни болки, главоболие, невралгии и като особено ефикасно средство срещу всички заболявания от ревматичната група. С други думи: Аспиринът бил световното лечебно средство- терапевтично трио от антиревматик, антипиретик и аналгетик.

И така аспиринът облекчил лекарите в терапията: когато установявали болки и температура, таблетките с кръста на „Байер” вземали задължително участие в лечението. Очевидно това никога не водело до грешки.     

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "Aspirin - лекарството на века", проф. д-р Карлхайнц Шмит, Марион Цербст, ИК "Емас", София, 2001 година

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияПроизводителиЛеченияГеографияЛайфстайлСпортСнимкиОткритияНаправления в медицинатаНовиниЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаРецептиВидеоБотаникаСпециалистиАнкетиНормативни актовеАптекиОрганизацииКлинични пътекиТестовеКомпании и организацииЛичности