Начало История на медицината Поява на пастата за зъби в историята на стоматологията

Поява на пастата за зъби в историята на стоматологията

От 1800г.

Поява на пастата за зъби в историята на стоматологията - изображение

Стоматологията е част от медицинската наука. Тя включва диагностика, превенция и лечение на заболявания, както и грижата за зъбите, устната кухина и свързаните с нея тъкани.

Пастата за зъби бива използвана още през 500 г. пр.н.е. в Китай и Индия. Въпреки това, модерните пасти, предназначени за масово производство  са разработени едва през 1800 година. През 1824, зъболекарят на име Пийбоди добавя за пръв път сапун към популярния продукт за дентална хигиена. Джон Харис добавя и креда като съставка в пастата за зъби през 1850 година. През 1873 г. компанията "Colgate" започва масово производство на първата паста за зъби в буркан:

През 1892 г. д-р Вашингтон Шефилд от Кънектикът започва да произвежда паста за зъби в мека тубичка. Пастата за зъби, известна като "Dr. Sheffield's Creme Dentifrice". През 1896 г. се появява пастата "Colgate Dental Cream", която е имитираща тази на д-р Шефилд.

Напредъкът в разработването на синтетичните детергенти, постигнат след Втората световна война оставя в небитието практиката за добавяне на сапун в пастата за зъби. Започват да се добавят емулгиращи вещества като натриев лаурил сулфат и натриев рицинолеат. Няколко години по-късно, Колгейт (Colgate) започва да включва в състава си и флуорид.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://inventors.about.com/od/dstartinventions/a/dentistry_2.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноЗдравни съветиИсторияЛайфстайлЛеченияНовиниИзследванияСпециалистиАлт. медицинаЗаведенияНормативни актовеОрганизацииСнимкиПсихологияАнкетиПроизводителиСпортХранене при...БотаникаСоциални грижи