Начало История на медицината Поява на първите руски училища по акушерски грижи

Поява на първите руски училища по акушерски грижи

От 05.1754г.

Поява на първите руски училища по акушерски грижи  - изображение

Павел Захарович Кондоиди (1710-1760) е лекарят, изиграл съществена роля в организацията на акушерските грижи в Русия през 18 век. Той е инициирал откриването на първите руски учебни институции, в които основите на акушеро-гинекологичната помощ щели да бъдат преподавани на студентите. Медикът оценявал реално колко голяма била важността от тях. Въпреки това, Кондоиди не смеел да се заеме с преподаването на знанията, съсредоточени в тази медицинска област. Но тъй като необходимостта от рационални акушерски грижи вече била достатъчно назряла в страната, лекарят инициирал формирането на отделна организация, ангажирана с устройството на акушерките училища. Исканията му били формулирани във т.нар. "представителство", създадено като част от правителството. Кондоиди изготвил подробни и точни инструкции за това как следва да протича теоретичното и практическото акушеро-гинекологично обучение, освен това, лекарят установил и какви следва да са точните условия за прием на студентите.

Преподавателският състав на всяко училище трябвало да се състои от "професор по акушерски грижи" и неговите медицински помощници, които се наричали „акушерки”. Преподаването по анатомия на женската полова система се реализирало в теоретическа и практическа част, като упражненията по втората се провеждали в дисекционните зали. Лекциите на професорите били предназначени както за обучаващите се студенти, така и за бабите-акушерки (те са практикували в миналото и са имали бедни или почти никакви научни медицински познания), които желаели да подобрят уменията си. Друга част от практическите си познания, руските акушерки трябвало да усвоят край болничните легла на родилките.

Целият курс на обучение бил 6 години. След първите три години на младите акушерки се поверявала малка независима практика, а жената работила под наблюдението на опитна жена, практикувала в областта на акушерските грижи дълги години.

Приемало се, че училищата, създадени по предложение на д-р Кондоиди, щели да предоставят обучени професионалистки не само за големите градове, но и за цялата страна.

И така, доброто предложение на лекаря се превърнало в реалност на 05.05.1754 година, когато руското правителство отпуснало заем в размер на 3000 рубли, предназначени за първоначалното уреждане на акушерските грижи в страната. За времето си тази сума била огромна. Благодарение на щедрата държавна подкрепа, д-р Кондоиди създал почти едновременно първите акушерски училища - в Москва и Санкт Петербург.

Набирането на студентите по новата специалност се превърнало в причина за трудности. Станало ясно, че в двата най-големи града на Русия имало само 19 жени, които имали нужните познания, за да се заемат с преподавателските задължения. Въпреки това, училищата поели своите първи випуски.

За ръководител на училището в Москва бил избран професор Йохан Фридрих Еразъм. Неговата научна степен била "доктор бабичьего дела".Така след 1758 година в Москва започнало да се преподава в областта на акушерските грижи (институцията малко по-късно била преименувана в „Повивальный институт при Московском императорском воспитательном доме”).

В първите десетилетия от съществуването на акушерските училища (преди откриването на института по акушерство през 1801 г.) лекциите на акушерките се провеждали в дома на професорите по акушерство. Професор Еразъм преподавал на студентките си в своя апартамент си до смъртта си. Благодарение на усилията на ентусиазираните преподаватели качеството на акушерските грижи в Русия се подобрило, а наред с него се подобрило и женското здраве като цяло.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historymed.ru/encyclopedia/categories/?ELEMENT_ID=9

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКомпании и организацииИсторияСнимкиНовиниОрганизацииНормативни актовеСпециалистиЛюбопитноЗдравни съветиЗаведенияАлт. медицинаКлинични пътекиАнатомияИзследванияЛайфстайлОбразованиеПсихологияСоциални грижиСпорт и туризъмАнкети