Начало История на медицината Поява на първия пружинен ланцет за кръвопускане

Поява на първия пружинен ланцет за кръвопускане

От 1719г.

Поява на първия пружинен ланцет за кръвопускане - изображение

Голямата мода в областта на кръвопускането вдъхновила изобретяването на гениални хирургични инструменти, предназначени за медицинската манипулация. Във Виена бил изобретен първият автоматичен пружинен ланцет за кръвопускане, първоначално наричан „Schnepper” или „Schnepperlein”. Той позволявал на медицинското лице да инжектира острието на убождащото устройство във вената, без на ръката да се оказва натиск.
Пружинният ланцет започнал да се произвежда в малка метална кутия с винт, а острието се изваждало от малка пружина, командвана от бутон или лост. Острието се разполагало под прав ъгъл към пружината, като по този начин се извършвало кръвопускането. Инструментът обикновено се изработвал от мед, сребро, месинг или различни сплави. Често се украсявал и гравирал с политически или други символи, зависещи от предпочитанията на собственика и модата на периода.

Пружинният ланцет първоначално бил описан от Лорънс Хейстър  през 1719. Друго ранно описание се появява през 1798 г. в първото американско издание на „Encyclopedia or Dictionary of Arts and Sciences”, в която медицинският инструмент се наричал "phleam".
Хирургичният инструмент за кръвопускане имал малки размери. Неговият корпус бил дълъг около 4 см. Широчината му била от 1,5 до 2 cm. Острието било с дължина от един сантиметър.

Снимката показва пружинен ланцет от деветнадесети век

Като цяло немските, американските и холандските лекари предпочитали обикновения палечен ланцет. Ристелхебер, известен хирург от Страсбург подчертавал винаги до 1819 година, че обикновеният ланцет е за предпочитане пред пружинния поради простота и надеждността на дизайна си. Докато някои немски хирурзи си позволявали да подобряват външното устройство на пружинния ланцет. Ристелхебер твърдо поддържал мнението си, че новият ланцет е твърде сложен, а кръвопускането се извършвало еднакво добре както с него, така и с обикновен скалпел. Единственото предимство на пружинния ланцет е, че може да се използва от тези, които не са изучавали задълбочено анатомия и изкуството на венесекцията. Пружинните ланцети били трудни за почистване поради малкия си размер и затворените им части. Поради тази причина било доста вероятно да се предизвика инфекция (флебит) по време на кръвопускане.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://allthebookx.com/viewbook.php?bookid=41981

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияКлинични пътекиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛеченияСпециалистиЗаведенияИнтервютаАлтернативна медицинаБотаникаСнимкиФизиологияНаправления в медицинатаМедицински изследванияОрганизацииЛайфстайлНормативни актовеДиетиСпортПсихологияСоциални грижиАнкетиГеографияЛичности