Начало История на медицината Поява на списание "Българска кардиология" и развитие на специалността до началото на XXI век

Поява на списание "Българска кардиология" и развитие на специалността до началото на XXI век

От 1994г.

Поява на списание "Българска кардиология" и развитие на специалността до началото на XXI век  - изображение

През далечната 1950 година в столицата ни е създаден Институтът за специализация и усъвършенстване на лекарите. Тази година може да се приеме за основополагаща и за историята на българската кардиология, тъй като именно тогава в страната ни е поставено началото на специалността кардиология. Седем години по-късно започват да се провеждат и първите изпити за желаещите да специализират в областта.

Добре е да се спомене, че в края на 50-те години от XX век българската кардиология вече е била  всестранно представена специалност и наука. Утвърждават се и университетски центрове в столицата ни (сред тях са Националната кардиологична болница, Медицинския университет, болницата "Царица Йоанна - ИСУЛ", болницата "Св. Екатерина", Клинична болница "Лозенец", болница "Токуда"), в Пловдив и във Варна. В София се развива и инвазивната и интервенционалната кардиология. Навсякъде в България започват да работят специалисти, допринесли за историческото развитие на специалността. Принос в това развитие има и списанието "Българска кардиология", което е създадено през 1994 година. В периода от 1994 до 2002 година негов главен редактор е доц. Нина Гочева, а след 2003 година - доц. Румяна Търновска.

Любопитен факт е че в края на 20 и началото на 21 век цели трима министри на здравеопазването били практикуващи кардиолози. Това са д-р Muми Bumкoва (1994-1996), доц. Петър Бояджиев (1997-1999), доц. Божидар Финков (2001-2003), допринесли, макар и чрез политически способи за развитието на кардиологичната специалност.

Други политически решения, подпомогнали развитието на кардиологията в България са взети от министър доц. Б. Финков, който през 2003 г. съгласно заповед "№ РД-09-423/16. 12. 2002 г." е внедрил Националната програма за подпомагане на инвазивната кардиология, наречена "Програма за лечение на острия миокарден инфаркт". Канкретната заповед за това е наречена "Методично указание за определяне на критериите и лечебните заведения за болнична помощ, за насочване на пациенти с остър инфаркт на миокарда, за осъществяване на инвазивна диагностика и интервенционално лечение".

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. "История на медицинските науки в България", София, 2013 г., Академично издателство "Проф. Марин Дринов".

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаИсторияСнимкиГеографияЛайфстайлЛюбопитноИнтервютаСоциални грижиНовиниСпортОрганизацииАнкетиНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиЗаведенияФизиологияИзследванияПроизводителиКлинични пътекиЛеченияТестовеРецептиАлт. медицинаВидеоКомпании и организацииОткрития