Начало История на медицината Поява на сфигмоманометъра на Блох през 1888 година

Поява на сфигмоманометъра на Блох през 1888 година

От 1888г.

Поява на сфигмоманометъра на Блох през 1888 година - изображение

Не много по-голям от писалка с дръжка, сфигмоманометърът на снимката по-долу можел лесно да се побере в джоба на лекарите, което го правел изключително популярен инструмент за измерване на кръвното налягане в Европа от 1890 до 1920 година. Оригиналният дизайн на апарата е въведен около 1888 от френския лекар Адолф-Моис Блох (1842-1920). Той имал новаторски за времето си дизайн и съчетавал високата полезност на класическите апарати за измерване на кръвното налягане. Сфигмоманометърът на Блох имал красив кръгъл циферблат с въртяща се игла. Френският производител Шарл Верди се постарал допълнително да опрости устройството, вмествайки обемистия циферблат в телескопичната скала.

За да използва пълноценно устройството, лекарят трябвало да постави пръста си, за да измери радиалния пулс на пациента и да постави подплатения връх на апарата върху пръста си. След това медикът трябвало да приложи малко сила върху корпуса на инструмента, премествайки пръста си към китката на пациента. Това предизвикало движението на скалата по вътрешността на корпуса. Лекарят трябвало да продължи да оказва натиск, докато спре да усеща пулса на пациента. В този момент било нужно да се отчете до колко далеч се е изместила лентата, част от телескопичната скала. По-късните версии на апарата за кръвно налягане били маркирани в милиметри живачен стълб. След като изследователите доказали, че показанията от тези видове сфигмоманометри били ненадеждни, използването на този вид апарати за кръвно постепенно замряло.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/538/bloch-sphygmometer

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиФизиологияЗдравни съветиСпортЛеченияЛюбопитноНовиниХранене при...СпециалистиБотаникаКлинични пътекиЗаведенияАлт. медицинаПроизводителиНормативни актовеОткритияГеография