Начало История на медицината Поява на тутокаина на фармацевтичния пазар

Поява на тутокаина на фармацевтичния пазар

От 1924г.

Поява на тутокаина на фармацевтичния пазар - изображение

Лекарството тутокаин се синтезира в Германия от екип от на фармацевтичната компания "Bayer AG". Ръководителят на този екип е фармакологът Вернер Шулеман (1888-1975). Най-ранните статии за действието на тутокаин (Tutocain) са публикувани през 1924 година. По това време учените търсят и се опитват да синтезират местна упойка, които да може ефективно да блокира болката, без да се предизвиква значителни неблагоприятни последствия. Лекарите са нетърпеливи и очакват появата на алтернатива на кокаина, еукаина, амилокаина и прокаина. Оказва се, че новооткритият тутокаин е до осем пъти по-малко токсичен от кокаина, а действието му е и два пъти по-мощно от това на прокаина.

Един флакон съдържал 10 тутокаинови таблетки. През първата половина на 20 век лекарите най-често получавали местните анестетици под формата на прах или таблетки. Преди да се приеме определен локален анестетик от пациентите, било нужно медиците да разтворят таблетка в течност и да стерилизират разтвора.

Тутокаинът се е произвеждал от фармацевтичните компании "Winthrop Chemical Company" и "Bayer". След Първата световна война в САЩ медикаментите на Байер се произвеждали и продавали в щатите благодарение на някои бизнес споразумения, постигнати с компанията "Sterling Drug" (организацията е "майка" на "Winthrop Chemical Co."), и "IG Farben" (организацията е "майка" на "Bayer AG".). Медикаментите на Байер се произвеждали в Ню Йорк, а се продавали от "Winthrop Chemical Co.". Сред тези медикаменти е и местната упойка тутокаин, авертин и фанодорм.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/506/tutocain

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеПроизводителиБотаникаХранене при...НовиниОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътекиЗаведения