Начало История на медицината Поява на хлороформни бутилки за анестезия

Поява на хлороформни бутилки за анестезия

От 1870г.

Поява на хлороформни бутилки за анестезия - изображение

През 1866 година английският хирург и акушер Робърт Елис (1823-1885) представя първия по рода си инхалатор, в който могат да се смесят алкохол, хлороформ и етер (комбинацията от трите вещества може и да се срещне като абревиатурата "ACE"). Сместа се препоръчва от Сър Фредерик Хюит и се употребява от 1890 до 1900г. По-късно е установено, че комбинацията е по-опасна в сравнение с индивидуалната употреба на самостоятелните съединения.

През 1870 година се въвеждат и специално проектирани бутилки с капкомери за съхранение на етер и хлороформ. До 1890 година дизайнът на тези стъклени бутилки е изглеждал като емблематичната бутилка на "Томас".

Миниатюрната пружинка в капачката и "байонетен" тип щифт позволява контрол на  броя на капките. Същите тези частици подпомагат капачката плътно затворена, когато не се използва, за да не се изпарява. Тази бутилка е предназначена за упойване с "АСЕ" смеси. Тя е направена от лондонски майстор, работещ за "Krohne & Sessemann". Повечето хлороформни бутилки са от цветно стъкло, защото светлината разгражда хлороформа.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/676/thomas-a.c.e.-bottle

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...Направления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиЗаведения