Начало История на медицината "Materia Medica Pura" на Самюел Ханеман от 1810 година – първо описание на хомеопатично изпитване

"Materia Medica Pura" на Самюел Ханеман от 1810 година – първо описание на хомеопатично изпитване

От 1810г.

"Materia Medica Pura" на Самюел Ханеман от 1810 година – първо описание на хомеопатично изпитване  - изображение

Немският медик Самюел Ханеман е представил пред медицинското общество термина хомеопатия, като нарицателно за разработената от него цялостна система за алтернативна терапия от гръцките думи „homois” - подобен и „pathos” - болест. Думата хомеопатия за пръв път се появила в публичния печат благодарение на статия, публикувана през 1807 г. Лечебната система на Ханеман е пожънала най-големите си успехи през 19-ти век.

Постепенно в интерес за работата на Ханеман се превърнало провеждането на тестове на това какъв ефект при здрави хора ще предизвикат хомеопатичните вещества. Тази процедура по-късно започнала да се нарича "хомеопатично доказване". Тези тестове, изисквали от обектите да тестват последиците от поглъщането на хомеопатичните  вещества, водейки записки на всичките си симптоми, както и условията, при които те се появяват. Той публикувал информация за колекция от извършени хомеопатични доказвания през 1805 г., а впоследствие се появява и втора колекция, съдържаща данни за 65 препарати. Тези две събития са описани в Ханемановата „Materia Medica Pura” през 1810 г.

Пишейки "Materia Medica Pura", германският медик Самюел Ханеман вярвал, че употребата на големи дози лекарства, които предизвикват подобни симптоми само биха влошили болестта. Поради тази причина той прави екстремни разреждания на веществата. Така постепенно се появила техниката на разреждане на Ханемановите хомеопатични лекарства, които (според него) запазвали терапевтичните свойства на дадено вещество, като същевременно така се премахвали неговите вредни въздействия.  Ханеман вярва, че този процес насища и подобрява "лекарствените свойства на суровите вещества".

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. https://en.wikipedia.org/wiki/Homeopathy

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияАлт. медицинаАнкетиЛюбопитноСпециалистиЛеченияНовиниЗаведенияСнимкиСпортВидеоОрганизацииБотаникаПроизводителиНаправления в медицината