Поява на "Ostelin Liquid" с витамин D на компания "Glaxo" през 1924 година
От 1924г.
Продажби на продуктовата гама с детски храни на компания „Glaxo” – „Glaxo Baby Foods” продължава да се радва на същата популярност още от създаването си в първото десетилетие на 20 век. Нещо повече, популярността на тези продукти продължава да расте през годините след Първата световна война, а компанията разширява дейността си, завладявайки пазарите на Индия и Южна Америка.
През 1923 година търговският директор на лабораторията „Glaxo's rudimentary laboratory” Хари Джефкот посещава международния конгрес „International Dairy Congress”. Това събитие щяло да промени хода на развитието на фармацевтичната компания „Glaxo”. Там фармацевтът наблюдава как професор Елмър В. Маккълам и д-р Теодор Зукер идентифицират и извличат витамин D. Осъзнавайки колко голям би могъл да се окаже огромният потенциал от продажбите на продукти на компанията, обогатени с противорахитния витамин D, Джефкот се заема да убеди директорите на дружеството да направят всичко възможно да си осигурят лиценз за производствения процес.
След постигането на незабавен успех от продажбата на детските храни на „Глаксо”, богати на витамин D, компанията преминава към производство на фармацевтичния противорахитен продукт „Ostelin Liquid”. Той е първият британски търговски витаминен концентрат, разработен през 1924 г. Малко по-късно Остелиновите продукти на компанията, в крайна, сметка формират цялостна производствена линия.
През 1930 година, основните постижения на „Glaxo” включват производството на „Adexolin” (витамини А и D), „Ostelin Liquid” и млякото „Oster-milk” („версия”, разпространявана на дребно от млякото на „Glaxo”, обогатена с витамин D), което скоро надминава „фармацевтичната” версия на продукта по продажби. Поради доброто развитие на търговията в чужбина, компанията построява завод в Индия, разпространява продуктите си в Гърция, Малая и Китай. За да укрепи и увеличи на дейността си, фармацевтичният отдел на „Glaxo” формира отделно дъщерно дружество, наречено „Glaxo Laboratories Ltd.” през 1935.
По време на Втората световна война компанията се концентрира върху производството на фармацевтични продукти, предназначени за целите на военните (анестетици, пеницилин, разнообразни витаминни добавки). След Втората световна война „Glaxo” започва масово производство на пеницилин, реализирано с помощта на американския процес на т.нар. дълбока ферментация, а компанията продължава бързото си развитие.
По статията работи: Виктория Милова
Статията е част от историята на:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
Библиография
http://www.referenceforbusiness.com/history2/56/GlaxoSmithKline-plc.html
Снимка: Mamati Koleksiyon
СТАТИЯТА е свързана към
- Витамин D добавка - симптоми при недостиг, ползи, дозировка
- Сребърни ушички
- Витамин D (Калциферол) – хранителни източници, дневна необходимост и роля за организма
- Подобряване на психичното здраве: добавки и хранене
- Напълнява ли се от витамин Д?
- Физиологично значение на мастноразтворимите витамини
- Физиологично значение на витамин D
- Изследване на витамин Д
- Хранителни добавки при менопауза
- Лечение при остеопороза
Коментари към Поява на "Ostelin Liquid" с витамин D на компания "Glaxo" през 1924 година