Начало История на медицината По пътя към разкриване на ценните свойства на витамините

По пътя към разкриване на ценните свойства на витамините

От 1736г.

По пътя към разкриване на ценните свойства на витамините - изображение

През 1736 година е установено, че заболяването Скорбут настъпва при недостиг на витамин С и може да се лекува с помощта на едно простичко нещо като "сок от лимон".

Корелацията е най-ясно представена от британския военноморски хирург Джеймс Линд. Докато плава в южната част на Тихия океан, успява да наблюдава хранителните навици на някои примати.

В своя дневник той описва как вижда маймуните да ядат плодове от джунглата, при което изглеждали напълно здрави. Също така вижда и да ядат своите изпражнения, но се надявал доброто им здравословно състояние да не се дължи на тяхната консумация.

С цел да докаже своите съмнения, Линд продължава проучванията си като през 1947 година прави и експеримент. Към ежедневната храна той дава по два портокала и 1 лимон на някои от моряците и стига до изумителни резултати. Става ясно, че консумацията на цитрусови плодове възпрепятства появата на скорбут.

Британската кралска флота признава работата му, а също и работата на други учени и лкари. През 1795 година е предвиден лимонов сок за всеки отделен моряк. До 1928 година аскорбиновата киселина (витамин С) все още не е изолирана.

Ейкман открива, че болестта Бери-Бери се дължи на недостиг, но на какъв тогава все още не е ясно. Това, което успява да разбере, е, че хранейки кокошка с изчистен ориз (с отстранени външни слоеве на зърното), тя се разболява, а другите птици, които се хранени с неизчистен - остават здрави.

От това той прави извода, че болестта настъпва по-често при консумация на обелен ориз. Оттогава Ейкман се смята за човекът, доказал болестта. През 1929 година е удостоен и с Нобелова награда за медицина заедно със сър Фредерик Хопкинс, който е друг пионер, занимавал се с изследване на витамините.

Биохимикът Казимир Функ използва получените от Ейкман резултати след експеримента с кокошката и изолира вещество в необеленият ориз, което възпрепятства появата на болестта Бери-Бери. Това вещество се оказва днешният витамин В1 (тиамин).

На Функ се дължи и заслугата за въвеждане на самото понятие "витамин" чрез комбиниране на "жизнени амини" и установяване, че редица заболявания като рахит (недостиг на витамин Д), пелагра (недостиг на витамин В3) и скорбут (недостиг на витамин С) настъпват в резултат от недостига на витамини.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://dishmag.com/issue153/health/14720/the-fascinating-history-of-everyday-objects-vitamins/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаОткритияХранене при...СнимкиЛюбопитноГеографияЛайфстайлПроизводителиНовиниАптекиЛеченияНормативни актовеЛичностиАнкетиЗдравни съветиОрганизацииРецептиСоциални грижиКлинични пътекиСъставкиФизиологияСпециалистиАлтернативна медицинаТестовеСпортБотаникаХрани и ястияКомпании и организации