Начало История на медицината Предложение за втора номинация за Нобелова награда на Ото Варбург

Предложение за втора номинация за Нобелова награда на Ото Варбург

От 1944г.

Предложение за втора номинация за Нобелова награда на Ото Варбург - изображение

През 1944 година германският медик с еврейски произход, Ото Варбург, е номиниран за втора Нобелова награда за физиология от Алберт Сент-Дьорди за работата си, посветена на никотинамида, механизмизмите на действие на ензимите, участващи във ферментационните процеси, както и за откритието на „жълтия” ензим, наречен флавин, благодарение на който се изяснява коензимната функция на витамините.

Някои източници съобщават, че медикът бива избран да получи наградата си през 1944 година, но за съжаление той е възпрепятстван да я получи от режима на Адолф Хитлер, който е издал декрет през 1937 г., забраняващ на германците да приемат Нобелови награди. Според Нобеловата фондация, този слух не е верен. Въпреки че Ото Варбург е считан за потенциален кандидат, той никога не е бил номиниран за наградата.

Трима учени, работили в лабораторията на Варбург, включително Сър Ханс Адолф Кребс стават също Нобелови Лауреати. Едно от най-значимите медицински открития, които прави Ханс Кребс, е идентифицирането на цикъла на лимонената киселина (известен и като цикъл на Кребс).

Интердисциплинарната работа на Ото Варбург в областта на физиологията на растенията, клетъчния метаболизъм и онкологията превръща германския медик в неразделна фигура, отговорна за немалка част от развитието на системната биология.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Otto_Heinrich_Warburg

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиЗаведенияКлинични пътекиГеографияНормативни актовеСпециалистиОрганизацииАлт. медицинаНаправления в медицинатаПроизводителиОбразованиеТестовеЛичностиБотаникаСпортОткритияЛечения