Начало История на медицината Предпазване от нежелана бременност чрез контрацептивна гъба

Предпазване от нежелана бременност чрез контрацептивна гъба

От 1943г.

Предпазване от нежелана бременност чрез контрацептивна гъба - изображение

Контрацептивната гъба обединява бариерния и химическия метод за предпазване от нежелана бременност. Естествените морски гъби и модерните синтетично произведени гъби се напоявали с различни спермициди (оцетна или борна киселина), за да се предотврати зачеването. През 1943 Алфред Хенри Тайърър пише в своята книга, озаглавена "Sex marriage and birth control", че "естествената гъба предоставя новооткрито приложение, което е евтино и не изисква медицински преглед. Надеждността и е някъде между 55-95%. Лекарите били съгласни, че диафрагмата е по-надежден метод, но простотата и достъпността на гъбата водела до увеличаване на употребата й. "

Д-р Норман Д. Хаймс също описва контрацептивната гъба в своите книги от 1938 като практически метод за осъществяване на контрол на раждаемостта. Той пише, че "се използват синтетични или естествени морски гъби, като естествените трябва да се изрежат в кръгове с диаметър около 2-3 см. По-добре е кръговете да са малко по-големи, за да се понижи рискът от контакт между половите клетки. Авторът пише също така, че е препоръчително "да използвате спермициден агент в комбинация с гъбата. Сапуните могат да се използват, но често предизвикват болка. Поради тази причина се различните спермицидни желета. Силните сапуни за пране не се използват. Ако гъбата се остави да престои повече от 8 часа е нужно тя да бъде измита със сапун и вода и да се дезинфекцира със специален разтвор. Синтетичните гъби могат да се изваряват, но при морските това не е препоръчително, защото се свиват и втвърдяват по време на варенето".

Подобренията в производството на спермицидните химикали позволили значително подобрение на контрацептивната гъба, която се появила като метод надежден метод за предпазване от нежелана бременност в края на 20 век.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.case.edu/affil/skuyhistcontraception/online-2012/Condoms-Sponges.html?nw_view=1407164571&

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияНовиниИсторияБотаникаЛайфстайлФизиологияПсихологияСнимкиХранене при...Клинични пътекиСпециалистиЗдравни проблемиЗдравни съветиРецептиХрани и ястияСъставкиДиетиПроизводителиВидеоПатологияСоциални грижиСпортНаучни публикацииИзследванияНормативни актовеИнтервютаТестовеАнкетиОрганизацииЗаведения