Начало История на медицината Представата за инфекциозните заболявания в ранния период на колониална Америка

Представата за инфекциозните заболявания в ранния период на колониална Америка

От 1629г.

Представата за инфекциозните заболявания в ранния период на колониална Америка - изображение

Вероятно ще ви е интересно да научите, че историята на педиатричните инфекциозни болести в Америка (но не и на самата медицинската специалност) предшествала създаването на Съединените американски щати. "Колониалните" американски малчугани преживяли неедна епидемия от заразни болести. Съществуват голям брой писмени описания, които свидетелстват за въпросните изпитания, а съществена част от тези данни са съхранени в научния труд "History of American Pediatrics" (1979) на американския писател Томас Е. Коун.

През 1629-та, например, на кораб, осъществявал пътувания от Грейвсенд, Великобритания, до Нова Англия, избухнала епидемия от едра шарка. Преподобният Хигинсън - тогавашният министър-председател на Нова Англия, а по-късно и на Сeйлъм (Масачузет), разказал в своите записки от пътeшествието, че децата му се заразили от вариола, а малката му дъщеря дори починала. През 1633-та и през 1677-ма в Масачузет избухнали две големи епидемии от едра шарка, по време на които 1/5 от населението на Бостън било покосено от коварната инфекция.

Първата американска медицинска публикация, която коментирала в детайли диагностиката и терапията на вариола, била написана през 1677-та от преподобния Томас Тачър от Бостън (1620г.–1678г.), който бил лекар и практикувал също и като педиатър на непълно работно време.

Между 1657 година и 1658 година и в периода от 1678-ма и 1688-ма в Бостън и Кънектикът било регистрирано огнище на дребна шарка. От писмените доказателства става ясно, че хиляди деца били покосени, но, за щастие, смъртните случаи не били критично много. Дифтерията, която по онова време в клиничните си проявления често била бъркана със скарлатината, се смятала за основния "виновник" за високата смъртност сред хлапетата. Всъщност, през 1659-та в Северна Америка, в Роксбъри, била документирана първата епидемия от дифтерия, впоследствие – през 1686-та във Вирджиния и през 1689-та в Нов Лондон.

Скарлатината, често бъркана за дребна шарка и дифтерия, била описана в колониите от Джон Маршал и Котън Матър, които съобщили за епидемия от заболяването в Бостън от септември до декември 1702-ра. Магарешката кашлица проявила своята опустошителна природа през 1659-та, отнемайки живота на много деца, но до 1738-ма не били регистрирани сериозни нейни "нападения". За разлика от коклюша, лятната диария при бебетата се смятала за изключително сериозен проблем с фатални последствия.

Ето така инфекциозните заболявания в колониална Америка попаднали в радарите на специалистите и щели да продължат да поддържат интереса към себе си.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.nature.com/pr/journal/v55/n1/full/pr200425a.html?cookies=accepted

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиМикробиологияНовиниСпециалистиДиетиЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаНормативни актовеИзследванияЛеченияХранене при...ОрганизацииКлинични пътекиТестовеНаправления в медицинатаБотаникаЛайфстайл