Начало История на медицината Представа за нездравословния ефект от носенето на корсет в медицинския труд "Le Corset" от 1905 година

Представа за нездравословния ефект от носенето на корсет в медицинския труд "Le Corset" от 1905 година

От 1905г.

Представа за нездравословния ефект от носенето на корсет в медицинския труд "Le Corset" от 1905 година  - изображение

Приема се, че творбата "Корсетът" /"Le Corset"/ е дело на френския медик Людвиг Фолоуел, който я създава в началото на миналия век. Може да се твърди, че това е едно от първите четива, които обръщат внимание на негативните последици върху женското здраве в резултат от носенето на корсет и, въобще – на стягащо облекло. И макар че за Людвиг не се знае много, трудът му безспорно остава отпечатък в медицинската история. В действителност, той привлича вниманието и на други експерти от разглеждания период, които извършват собствени проучвания по темата. Документът започва с представяне на любопитни исторически факти, свързани с традицията дамите да носят корсет, която традиция, както посочва и Фолоуел, датира от древни времена.

По-любопитното е, че в "Le Corset" докторът аргументира своите научни твърдения, илюстрирайки ги с рентгенови снимки на жени, носещи въпросната дреха, и на жени без нея. Важно е да се отбележи, че през разглеждания етап рентгеновата технология се намира съвсем в началото на своето развитие. Въпреки това, от снимковия материал ясно се виждат сериозните анатомични изменения при "пристегнатите" представителки на нежния пол. Корсетът прави така, че гръдният им кош да изглежда по форма на пясъчен часовник, буквално "прилепвайки" някои от органите към гръбнака, а други от тях – смъкващ ги надолу. Фолоуел отбелязва, че носенето на корсет трайно може да измени структурата на гръдния кош, както и да увреди белите дробове, нарушавайки нормалното им функциониране и причинявайки респираторни проблеми.

Разбира се, бързо се намират критици да заявят, че позицията на французина е неоснователна и необоснована. Така или иначе, мнението му, както и мнението на други лекари от разглежданата епоха, довежда до създаването на по-отпуснати корсети и трайно преосмисляне на модните тенденции.

По статията работи: Красимира Костадинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.nydailynews.com/life-style/fashion/x-rays-reveal-corsets-put-squeeze-victorian-women-article-1.1353935

http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6465967n/f15.image

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиЛюбопитноНовиниЗаведенияИзследванияСпециалистиНормативни актовеЛайфстайлОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиЛеченияЗдравни съвети