Начало История на медицината Представи на лекарите за превенция и добро здраве от 13 до 17 век

Представи на лекарите за превенция и добро здраве от 13 до 17 век

От 1300г.

Представи на лекарите за превенция и добро здраве от 13 до 17 век - изображение

Поддържането на доброто здраве и превенцията на заразните заболявания са сред основните "задачи" на древните, средновековните и ранно-съвременните лечители.  И тъй като медицинската намеса и борбата с болестите в миналото, нерядко, е както скъпа, така и опасна, населението, живяло в миналото повечето случаи предпочита да се придържа към определени стъпки, за да избегне болките, болестите или физическата уязвимост.

Любопитен е фактът, че ранната медицинска практика се стреми всячески да изследва разбиранията за доброто човешко здраве. Освен това, медицинската система от миналото налага доста успешни мерки за опазването на здравето (от древността до края на 17 век). Някои исторически източници, съдържащи лечебни рецепти, свидетелстват за фината настройка на мисленето относно това какво следва да се третира като еталон за здравословно поведение и как този идеал би могъл да се постигне. Този начин на мислене на древните лечители изследва благосъстоянието на тялото, ума и душата и отдава значение не само на задоволителното вътрешното състояние на тялото, но и на влиянието на поведенческите и екологичните фактори.

Тези идеи, като цяло, обобщават факторите, които са "извън" човешкия организъм. Влиянието им не е изцяло разбирано от древните медици (лечителите не са наясно дали те се отразяват само положително, или само отрицателно влияние върху човешкото здраве). Други подобни елементи, влияещи на здравето, например, са: чистият въздух, сънят, физическите упражнения, здравословната диета, емоционалното състояние. Те са заложени в основата на древните здравни режими.
Някои исторически текстове от 13 век предоставят полезни съвети за това как хората да живеят здравословно. Особено след пандемията от чума този вид ръководства се сдобиват с огромна популярност сред читателите, които най-често се пишат не на латински, а на езика на конкретната държава.  Известността на този вид творби се запазва до последните десетилетия на 15 век.

Подобна е творбата "Régime du corps" (може да се види от изображението по-долу) на Алдобрандино от Сиена. Книгата му е написана на френски език през 1256 г. Отпечатана е в Лион около 1481 година. Благодарение на тази книга (която е доста популярна за времето си) редица древни ръкописи биват "съхранени", тъй като те са цитирани от автора.

Древните средства за защита и превенцията ангажират немалка част от начина на мислене и представата за здраве и болест между древните и съвременни периоди. Кръвопускането, например, е широко разпространена практика през Средновековието и се извършва не само за възстановяване на баланса на четирите течности в човешкото тяло, но и за поддържането на това равновесие при здравите хора. Мерките за обществено здравеопазване, въведени в европейските градове от края на Средновековието, имат за цел да защитят градското население от опасностите на околната среда (тогава именно те биват "обвинявани" за причинители на заболявания), каквито са замърсените въздух, вода и храна. Най-разпространите средства за защитата са религиозните и магически източници, различни талисмани, амулети, молитви към светиите.

Някои дейности, които стимулират сетивата (като размишленията върху религиозните образи, слушането на успокояваща музика) биват признати за полезни за физическото, умственото и емоционалното благополучие. В началото на съвременния период медицинските специалисти са още по-добре запознати с лечебната сила на музиката и отношението й към доброто здраве. Историците на медицината обръщат особено внимание на това как се възприемат представите на лечителите за здраве и благосъстояние в конкретни периоди, изследвайки как тези възприятия биват променени или продължени с течение на времето.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: http://blog.wellcomelibrary.org/2016/06/health-and-well-being-early-medicines-new-theme/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЗдравни съветиЛеченияОрганизацииНовиниСоциални грижиЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаИсторияСнимкиНормативни актовеЛайфстайлСпортХранене при...ИнтервютаАнкети