Начало История на медицината През Ренесанса медиците свързвали човешкото здраве с астрологията

През Ренесанса медиците свързвали човешкото здраве с астрологията

От 1501г. до 1851г.

През Ренесанса медиците свързвали човешкото здраве с астрологията - изображение

Вярването, че небесните тела оказват влияние върху хората, е старо колкото самата човешка цивилизация. Още първите народи, които започват да следят движението на звездите и планетите, поставят основите на науката астрология. По време на Късната Античност и Средновековието европейските монаси намират взаимовръзка между разположението на звездните символи и промяната в здравето на хората. Те смятат, че всяко съзвездие е свързано с определен орган. Например Овен влияе на главата, Телец - на гърлото и т.н.

Разбира се, Църквата е на мнение, че всичко това става благодарение на Божествената енергия. С идването на Ренесанса науките започват да се откъсват от религиозните стереотипи и създават свои собствени заключения и закони. Астрологията също става самостоятелна и звездобройците започват да търсят паралели между влиянието на небесните тела върху хората и физиката.

Първият човек, дал научно обяснение за промените в здравето и настроението при движението на съзвездията, е Джон Гетбъри. Той е убеден в правотата на медицинската астрология и обяснява ефекта на небесните тела върху хората и животните с настъпващи в атмосферата промени. Той смята, че при засичането на дадено съзвездие с преминаващо небесно тяло, климатът в дадена област временно се променя. Тази рязка амплитуда може да доведе до еуфория, безсъние и дори до загуба на енергия.

Робърт БойлРобърт Бойл е друг виден учен, който твърдо вярва в правотата на медицинската астрология. Макар името на знаменития академик да се свързва с науката химия, той има значителни познания и в областта на физиката и астрономията. Освен това той е отдаден на идеята да откъсне науката от окултното и да даде рационални обяснения на възможно най-много взаимодействия и феномени. Затова Бойл твърди, че при преминаването си край Земята, различните небесни тела и съзвездия изхвърлят в атмосферата на нашата планета заряди от вещества, които променят временно структурата на въздуха. Това влияе директно върху хората и тяхното здраве.

Медикът Ричард Мийд смята, че Слънцето и Луната влияят на човешкия организъм със своята гравитация. Теорията му гласи, че двете небесни светила привличат нагоре телесните течности по същия начин, както дърпат океана (приливите се причиняват от преминаването на Луната около Земята).Това повишаване на течности в организма може да доведе до множество болести - треска, безпокойство, депресия, истерия и дори да предизвика пристъпи на лудост.

Ренесансова рисунка на ЗемятаЕдно от основните състояния, обяснявани чрез медицинска астрология, е така наречената „лунна треска“. Самото понятие датира още от Средновековието, когато хората вярвали, че фазите на луната влияят силно на психично болните и нестабилните. Всъщност медиците от Новото време смятат лунната треска за истинска болест и я обясняват чрез физичните закони. Те смятат, че различната сила на светлината на луната може да доведе до засилване на лудостта или временен спад. Вярването е широко разпространено сред любителите на алтернативна медицина и до наши дни.

Макар официално влиянието на небесните тела върху нашето здраве да е отречено в края на 19-ти век, част от нещата, открити от лекарите-астролози, се оказват верни. Например лечението чрез слънчеви бани повдига нивото на витамин D в организма, което може да доведе до подобрение при някои медицински състояния. Също така излъчванията на Слънцето и околните звезди наистина взаимодейства със земната атмосфера, но за щастие по-голямата част от лъченията попадат в магнитното поле и формират красивото Северно сияние. Въпреки това по време на магнитна буря голяма част от тези фотони попадат в атмосферата, което може да доведе до реални физически неразположения у човек.

Редактор: Георги Динев

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.ancient-origins.net

Снимки: www.bbc.co.uk

fineartamerica.com

www.indiatoday.in

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлИсторияПсихология