Начало История на медицината През 16-ти век френските дами пиели злато за вечна младост

През 16-ти век френските дами пиели злато за вечна младост

От 1501г. до 1566г.

През 16-ти век френските дами пиели злато за вечна младост - изображение

Още от зората на човечеството хората се стремят към вечен живот или поне към дълголетие. Част от тези усилия е да се спре процесът на стареене. Още от Античността дамите, както и господата, се опитват да изглеждат по-млади. За целта се използват множество вещества и отвари, вариращи от растителни помади до баня в мляко и ягодов сок. Някои от тези методи дават известен резултат, други работя по-скоро като плацебо. Трети са откровено опасни за здравето. Такава рискова за организма практика е пиенето на злато под формата на разтвор.

Поглъщането на благородни метали с цел забавяне не стареенето е древна традиция, датираща още от египетските владетели - фараоните. Те вярват, че златото, среброто и медта са по-издръжливи на корозия от останалите елементи и тяхното редовно поглъщане може да запази човешкото тяло в младежки вид за дълги години. Този метод за борба с бръчките се принася и в културата на арабите, гърците, римляните, а оттам и в държавите от Средновековна Европа.

Разбира се, тъй като златото е изключително рядък метал, до „еликсира за вечна младост“ могат да се домогнат само най-влиятелните дами. Именно заради това спиращото стареенето лекарство става изключително популярно сред благородничките във Франция през 16-ти век. По това време жените са обсебени от идеята за вечна красота и са готови да инвестират фамилните средства във всякакви мазила, помади и напитки, за които се вярва, че карат бръчките да изчезват.

Диан дьо ПоатиеНай-видният представител на дамите, пазещи младежкия си облик чрез редовна консумация на злато, е графиня Диан дьо Поатие. Благородницата се сдобива с голяма власт в родината си, след като става любовница на френския крал Анри II. Макар да няма корона, нито официална владетелска титла, тя контролира значителна част от политиката в Парижкия двор.

Тъй като нейното най-силно оръжие е красотата, находчивата графиня се опитва да поддържа външния си вид безупречен. Един от най-големите й страхове е старостта. Тя се притеснява, че с напредването на годините нейната хубост ще залинее и така ще изгуби влиянието си над краля. Затова тя използва най-различни методи за борба с бръчките. В крайна сметка създава свой „еликсир на младостта“, който се състои от златен разтвор в спирт.

Френският хронист Пиер де Бордел описва срещата си с дьо Поатие. В разказа си той разказва впечатленията си за външния вид на графинята, която тогава е на 66 години. Според него времето е подминало красивата благородница, тъй като тя не се е променила особено през последните десетилетия. Той обяснява още, че не разбира много от третиране на кожата с помади и пиене на злато, но усилията на дамата очевидно дават резултат. След смъртта й, която настъпва само 6 месеца по-късно, историкът заявява, че дори да бе живяла още 100 години, Диан дьо Поатие би изглеждала по същия начин.

Модата през 16-ти век

От разказа на Пиер де Бордел разбираме, че находчивата графиня не е разчитала само на поглъщането на злато, за да запази младостта си. Тази информация съвпада с други исторически извори, които разказват за подмладяващи помади от същия век, които се правят от мляко, мед, черупки от яйца и т.н. Някои от тези козметични продукти очевидно имали някакъв ефект.

Диан дьо Поатие загива през 1566-та година в замъка Ане. По време на Френската революция тялото й е ексхумирано и заровено в общ гроб. Погребалната яма е открита в наши дни и останките на графинята са отделени от другите чрез химически анализ. Учените установяват, че причината за смъртта на кралската любовница е именно натравяне със злато. В космите й са засечени високи нива на благородния метал, които са довели до замърсяване на кръвта и прекомерна токсикоза на целия организъм.

Редактор: Георги Динев

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.atlasobscura.com

Снимки: www.frockflicks.com

www.reign.wikia.com

www.pinterest.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниЛеченияСъставкиЛайфстайлСпортСнимкиРецептиЕ-тата в хранитеАлт. медицина