Начало История на медицината Пречистване на инсулина през 1922 година

Пречистване на инсулина през 1922 година

От 03.1922г.

Пречистване на инсулина през 1922 година  - изображение

В края на 1921 година Джон Маклауд поканил Джеймс Бертрам Колип (1892-1965), който работил като биохимик в катедрата по физиология в университета в Торонто. Ученият искал да помогне в работата на Фредерик Бантинг и Чарлз Бест, които по това време се стараели да пречистят лечебния екстракт, извлечен от задстомашните жлези на животни (по-късно тяхното откритие щяло да се нарича инсулин).

Колип бил възпитаник на университета в Торонто. И така, учените се заели с общата си цел. Когато темпото на експериментите се забързало, учените логично започнали да се нуждаят и от по-големи запаси от екстракта. След набавянето на веществото, Колип се заел с разрешението на задачата как най-ефективно да пречисти веществото и да го подложи на клинично тестване върху доброволци.

Първите клинични тестове, проведени с пациенти, се осъществили благодарение на смелостта на 14-годишно момче, болно от диабет. Въпреки че първоначално инжекциите с екстракт не успели да бележат безапелационен успех, който да съумее да утвърди мнението на обществеността относно полезните ефекти на веществото, екипът в Торонто продължил да експериментира. Малко по-късно Колип направил категоричен пробив в пречистването на субстанцията, използвайки 90-градусов алкохол, за да се утаи активната съставка, която щяла да бъде наречена инсулин.

За съжаление, с напредване на откритието, лично напрежение се вклинило в ежедневието на четиримата сътрудници. Бантинг ставал все по-рязък и остър спрямо достиженията на Маклауд. Освен това, той настройвал себе си и Бест срещу Колип в състезанието по пречистването на инсулина. И така, в края на месец януари, Колип пристигнал в лабораторията на Бантинг и Бест и ги информирал, че въпреки че е овладял и усъвършенствал метода си за производството на чист екстракт, той искал да сподели откритието си само с Маклауд. Единствено бързата реакция на Бест успяла да спре юмручното нападение на Бантинг спрямо Колип. За щастие, в името на светлото бъдеще на инсулина било сключено споразумение между създателите му, които продължили да работят заедно.

На 3 май 1922 г. Маклауд съобщил пред международната медицинска общност по време на среща на Асоциацията на американските лекари, че те са разработили антидиабетнния агент "инсулин".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.chemheritage.org/historical-profile/frederick-banting-charles-best-james-collip-and-john-macleod

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлРецептиЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаФизиологияВидеоИнтервютаИзследванияБотаникаСпорт