Начало История на медицината Примери за странни лечения, описани в трактата "De medicina" на Авъл Корнелий Целз

Примери за странни лечения, описани в трактата "De medicina" на Авъл Корнелий Целз

От -47г.

Примери за странни лечения, описани в трактата "De medicina" на Авъл Корнелий Целз - изображение

Трактатът "De medicina" на Авъл Корнелий Целз, написан около 47 г.пр.н.е. описва различни примери за странни лечения, почерпани от гръцките автори. Тези свидетелства за лечение са ценни, тъй като водят към забравени практики.

Обикновените римляни и най-вече селското население е предавало от векове магически по характера си лечения, в които освен растения и минерали, са използвали яденето на животински части. Подобните са се лекували с подобни средства, принцип, който се следва и до днес в хомеопатията. Описани са следните лечения:

При епилепсия

Някои са се освободили от такава болест с пиенето на топла кръв от гладиатор с прерязано гърло; при тях ужасното лекарство е направило поносимо още по-ужасното зло.

При ангина

Чувам от много места, че ако някой изяде малко лястовиче, няма риск да се разболее от ангина в продължение на цяла година; когато се е разболял, полезно е запазено в сол лястовиче да бъде изгорено, прахът му да се стрие и да се сипе в медовина , и питието да се изпие. Понеже това лечение се ползва с добър авторитет сред народа и не би могло да навреди по никакъв начин, макар и да съм го прочел в съчиненията на медиците, все пак реших че трябва да бъде включено в това мое съчинение.

При кокоша слепота

1. Защото ненапразна се смята, че лисичи черен дроб, след като се изсуши, трябва да се счука и полученото от него да се сипе в питие; или пък трябва да се изяде белият дроб, изпечен колкото може по-пресен и сготвен, без да се докосва до желязо.
2. Страдащите от това заболяване трябва да си намажат очите с кървавия сок, който изтича при печенето на черен дроб от козел, а ако няма такъв- от коза; и самият черен дроб също трябва да се изяде.

При болест на черния дроб

Полезно при тази болест е... пресен и суров дроб на гълъб.

Лечение при болест на слезката

... а след храна да се пие водата на ковача, в която той закалява желязото: тази вода особено намалява слезката, а е добре болният да приема и говежда слезка.

Лечение при струма (увеличени лимфни възли)

Макар така да ни учат лекарите, то известно е от опита на някои селяни, че ако болният от струма изяде змия, оздравява.

Лечение при кръвоизлив от окото

Няма нищо по-добро от намазването с кръв било на гълъб, било на див гълъб или на лястовица. И това не се прави безпричинно, понеже при тях ако остротата на зрението им е увредена от нещо външно, тя след известно време се възстановява, и то най-бързо при лястовиците.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Ирена Станкова, "Античното лечебно изкуство според De medicina на Авъл Корнелий Целз"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛюбопитноЛайфстайлОткритияСнимкиАлтернативна медицинаРецептиСпортНовиниНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиСоциални грижиОрганизацииТестовеПроизводителиОбразованиеЗдравни съветиБотаникаЛечения