Начало История на медицината Примери, разказващи за черепни древноеврейски операции, описани от съвременни изследователи

Примери, разказващи за черепни древноеврейски операции, описани от съвременни изследователи

От 1896г.

Примери, разказващи за черепни древноеврейски операции, описани от съвременни изследователи   - изображение

Има много староеврейски описания, съхранени в текстовете на Талмуда, които свидетелстват, че медиците от древният народ са извършвали различни хирургични процедури. Те са прилагали и някои билки, способни да притъпят болката, съпровождаща хирургичните процедури. По тази тема са писали съвременните изследователи Фелдман (през 1896 година), Левингер (през 1999 година) и Бликщайн през 2000 година. Те предполагат в трудовете си, че черепната трепанация, освен че е била сред популярните хирургически процедури, е била известна на немалко Талмудически учени. Един пасаж от „Мишна” (преработен от равина Йехуда Ханаси около 217 г.) съдържа конкретни доказателства за това. В трактата  „Ohalot” се обсъжда размера на парчето кост, което трябва да бъде премахнато и се описва хирургическия инструмент трепан, с който се е изпълнявала хирургическата процедура. Пасаж от древния документ дори прави разлика между размера на трепана, който се ползвал от медиците и дърводелският сфредел (според древния текст дърводелският инструмент бил с по-голям размер).

В статия на Уайнбърг от 2006 година авторът е направил опит да изясни талмудически пасаж направи забележителен опит за изясняване на талмудически пасаж (B.T. Kelubot 77b), който описва хирургична манипулация на главата. Страданието, описано като „ra'atan” може да се открие в някои древноегипетски трактати, но не е лесна задачата да се обяснят термини и понятия от миналото. Този термин е пример за някои от проблемите, възникнали при тълкуването на древни текстове, особено тези, в подобни термини са споменати мимоходом и касаят немедицински писания и цели.

И така в конкретния случай, страданието от споменатия по-горе талмудически било болезнено, обезобразяващо и отблъскващо. Статията на Уайнбърг описва подготовката за операцията, която започва с обяснение как болното място се накисва с лечебна смес (вероятно става дума за инфузия от билки). След това се използвали клещи за отстраняване на фините костни фрагменти от мястото, където медикът манипулира и си отстраняват болните тъкани. Медикът се е стремил да запази непокътнати мозъчните менинги. Евентуалното увреждане тези фини структури би довело до животозастрашаващо състояние.
Съвременният изследовател  се е опитал да открие какво в действителност е заболяването ra'atan. Фактите от гледна точка на съвременната медицина сочат, че вероятно не се касае за менингит, който е остро протичащо и често пъти – смъртоносно заболяване. И така, Уайнбърг е отхвърлил редица други евентуални заболявания и нарушения. Най-приемливото от предположенията на изследователя предполага, че ra'atan би могло да бъде заболяването хроничен фронтален синузит, прераснал в остеомиелит, който е увредил предните и задните стени на фронталните синуси. Тази ерозия наложила премахването на костни парчета от черепа с клещи. Гнойта и червеите в раната, описана от Уайнбърг може би до някъде обяснява легендата, според която известният средновековен философ и лекар Маймонид е видял червей, пълзящ по мозъка по време на операция. Той внимателно го отстранил, без да причини допълнителна вреда на пациента.

От казаното да тук можем да направим извод, че трудовете на съвременните учени, описващи елементи от черепната староеврейеврейска хирургия, станали част от миналото на медицинската наука, ни показват колко напреднало е било лечебното изкуство на Богоизбрания народ.

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

History of Neurology: Handbook of Clinical Neurology

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛайфстайлНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиЛюбопитноОткритияСнимкиНовиниСпециалистиЛеченияНормативни актовеИнтервютаОрганизацииЗаведенияИзследванияКлинични пътекиВидеоТестовеРецептиАлт. медицинаЗдравни съветиСпорт