Начало История на медицината Приносът на Катлийн Лин в развитието на ирландската медицина

Приносът на Катлийн Лин в развитието на ирландската медицина

От 1899г.

Приносът на Катлийн Лин в развитието на ирландската медицина  - изображение

Д-р Катлийн Лин била пионер в третирането на пациенти, болни от туберкулоза и допринесла много за борбата с коварната инфекция в Ирландия. От малка тя познавала бедността, лошите условия на живот и високите равнища на смъртност сред малчуганите и майките – неща, които с които не можела да свикне и които още тогава се заканила да промени един ден.

Катлийн се сдобила с научна степен доктор по медицина през 1899 година от Кралския унивеситет в Ирландия и впоследствие се извявала като медик последователно в болниците "Sir Patrick Dun’s" и "Rotunda hospital". Когато била избрана за поста главен хирург в лечебното заведение "Adelaide Hospital", представителите на управителния комитет отказали да я приемат, защото била жена. Това "отхвърляне" обаче оставило отпечатък и повлияло много върху бъдещите й решения и мироглед.

През 1909-та, заради упоритостта и неуморната си дейност си, дамата станала член на Кралския колеж на хирурзите в Ирландия. Четири години по-късно, през 1913-та, в ролята си на активист, Катлийн подкрепила мащабните работнически протести в Дъблин, а по-късно участвала в движение, организирано от политическия деец /също жена/ Констанс Маркиевиц. Самата Лин била военен медик и можела да се похвали с капитански чин в ирландската гражданска армия.

Заради дейните си активистки прояви, лекарката била изпратена в затвор през 1916-та. След освобождението си тя се отдала на медицинска практика, лекувайки стотици хора, страдащи от инфлуенца и от редица други инфекциозни заболявания. Катлийн била сред първите специалисти, които започнали да лекуват малки деца от туберкулоза. Това начинание докторката осъществила съвместно със своя френска колежка – Мадлен Мулен. През 1919 година двете основали болница в Дъблин - "Saint Ultan's Children's Hospital", в която за пръв на територията на Ирландия път по-късно била изпробвана БЦЖ ваксината. 

За "финал", можем да кажем, че д-р Лин безспорно била алтруист и лекар с вярва в изключителната хуманност на медицинската професия.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.historyireland.com/20th-century-contemporary-history/on-the-inside-sitting-alone-pioneer-irish-women-doctors/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниСнимкиВидеоИсторияДиетиЛайфстайлЛюбопитноЛеченияТестовеИзследванияАлт. медицинаБотаникаЗаведенияСоциални грижи