Начало История на медицината Приносът на Мери Диксън Джоунс за развитието на медицината отвъд Океана през 19-ти век

Приносът на Мери Диксън Джоунс за развитието на медицината отвъд Океана през 19-ти век

От 1828г.

Приносът на Мери Диксън Джоунс за развитието на медицината отвъд Океана през 19-ти век  - изображение

През деветнадесети век в САЩ д-р Мари Диксън Джоунс се сдобила с репутация на висококвалифициран и умел хирург. По време на своята дългогодишна кариера Джоунс въвела значими иновации в лечението на заболяванията на женската репродуктивна система в период, в който малко жени лекари можели да направят кариера в разглежданата област. Тя се смята за първия специалист в Америка, извършил цялостна хистеректомия с цел справяне с миома на матката, установена при нейна пациентка.

Диксън била родена в Мериленд през 1828 година в заможно семейство, което имало възможност да й осигури добро образование. През 1845-та тя завършила обучението си в женския колеж "Wesleyan", в скромния по размери американския щат Делауеър. През следващите четири години младата жена преподавала психология и литература. По същото време тя започнала да изучава медицина под неформалното ръководство на доктор Хенри Аскю – президент на Американската медицинска асоциация. В периода между 1850-та и 1852-ра дамата преподавала в женския колеж в Балтимор и продължила своето собствено медицинско обучение в Балтимор под опеката на Томас Бонд-младши – основателят на колежа по дентална хирургия в американския град. Тези първи и важни стъпки в лекарското й обучение били изключително важни, а и – истинска привилегия, тъй като по онова време малко представителки от нежния пол можели да си позволят подобно образование.

През 1862-ра Мери заминала за Ню Йорк, за да изучава медицина в "Hygeio-Therapeutic Medical College". Може да се каже, че това не било съвсем редовно училище, тъй като предлагало нестандартна програма, като, например, изучаване на хидротерапия и хомеопатия. След приключване на едногодишния курс на обучение, лекарката се установила в Бруклин, стартирайки частна практика. В продължение на десетилетие Диксън се справяла отлично с докторските си ангажименти, имала много пациенти и печелила от работата си повече от много свои колеги мъже в Ню Йорк. Въпреки това, през 1872-ра, на 44-годишна възраст, тя решила да се върне на ученическата скамейка и била приета в прочутия женски медицински колеж в Пенсилвания.

Като практикуващ медик в Бруклин тя вече се била сблъсквала с много пациенти, страдащи от сложни гинекологични проблеми, които обаче дамата не била сигурна как точно да третира. По същото време в САЩ акушерската и гинекологична хирургия постепенно се оформяли като специалност, а в специализираната литература можели да се открият описания на нови и терапии и интервенции.

След дипломирането си през 1875-та д-р Диксън Джоунс специализирала в областта, свързана с болестите на женската полова система, а през 1876-та започнала да изучава патология при доктор Чарлз Хейтцман – един от основателите на Американската дерматологична асоциация. Винаги готова да разширява познанията си, тя се върнала в Ню Йорк и започна да учи в "Post-Graduate Medical School and Hospital" в Ню Йорк сити. Между 1882-ра и 1891-ва лекарката се изявявала като гинеколог в женската болница в Бруклин, където бързо се отличила с хирургическите си умения и с ентусиазма си да извършва сложни операции, спасявайки живота на много свои пациентки.

През февруари 1888-та д-р Джоунс осъществила за пръв път в американската медицинска история пълна хистеректомия, отстранявайки почти 8-килограмов тумор на матката на своя пациентка. Малко по-късно през същата година Мери описала случая в престижен здравен журнал, съобщавайки, че болната се в възстановила почти изцяло само 15 дни след извършване на интервенцията.

През 1895-та, след като загубила в съдебно дело за клевета срещу Бруклински вестник, докторката била принудена да се пенсионира. Впоследствие, тя съсредоточила усилията си върху разгадаването на патологията гинекологичните заболявания. Тя била една от малкото гинеколози по онова време, която обръщала внимание на лабораторните изследвания на пробите като съществена част от медицинската практика.
По време на изключително продуктивната си кариера дамата публикувала повече от 50 медицински статии и била асоцииран сътрудник на няколко престижни здравни издания. Личността й постиженията й били добре познати и отвъд границите на родината й.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_176.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниХранене при...Алт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноЗдравни проблемиЛеченияБотаникаИзследвания