Начало История на медицината Приносът на Ташо Ташев за българската медицина

Приносът на Ташо Ташев за българската медицина

От 1909г. до 1997г.

Приносът на Ташо Ташев за българската медицина - изображение

Ташо Ташев е един от най-знаменитите български гастроентеролози. Той е роден в самото начало на 20-ти век в село Дълбок извор, намиращо се близо до град Първомай. Завършва Френската гимназия в град Пловдив, а след това следва медицина в София. След като завършва, се връща в родните си земи и няколко години работи като общопрактикуващ лекар в село Скобелево.

Още през този период от живота си Ташо Ташев започва да пише медицински трудове. Неговата сфера на интерес е в областта на храненето и стомашните проблеми. Жаждата му за изява в академичните среди го връща в столицата, където става асистент в медицинския факултет на СУ. През 1946-та година е избран за редовен доцент, а три години по-късно получава и професорска титла.

Ташо ТашевТашев използва академичното си влияние, за да основе Института за следдипломно усъвършенстване на лекарите, познат на широката аудитория с абревиатурата си - ИСУЛ. Учебното заведение е учредено през 1952-ра година. Там той създава една от първите в света катедри по гастроентерология и диететика.

Ташо Ташев решава да продължи с научната си дейност, която съвременниците му описват като новаторска, и само 7 след създаването на ИСУЛ учредява и Институт по хранене, който е част от БАН. Приносът на медика му носи огромна слава сред академичното общество, затова той е избран за ръководител на множество медицински школи и звена.

Друг важен фактор в живота на видния лекар е свързан с международните му изяви. Донякъде може да се каже, че академичната дейност на Ташев извън границите на България се развива паралелно с тази в страната. И наистина, първото му значимо интернационално дело е участието му в създаването на Международната асоциация на европейските гастроентеролози. Няколко години по-късно той е член-учредител на Групата на европейските нутриционисти, който се смята за един от най-важните здравни органи на Стария континент. През 1973 г. е назначен за президент на Международната асоциация за изучаване на условията на живот и здрав. Три години след това поема поста член на Съвета на Международния съюз на науките по хранене.

Освен с академичната си дейност, Ташо Ташев е известен и с изключително точните си диагнози. Това му умение е изключително ценено както о пациентите на медика, така и от неговите колеги. Други негови емблематични качества са ораторските му умения и увлекателните лекции, помогнали на хиляди лекари да завършат образованието си или да специализират допълнително след дипломирането си. Именно на него е кръстено първото отделение на ИСУЛ в София.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.isul.eu / publishing.arbilis.com

Снимки: ww.isul.eu / publishing.arbilis.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиИсторияНаправления в медицинатаНовиниЗаболявания (МКБ)СпециалистиИзследванияИнтервютаАлт. медицинаОрганизацииЛюбопитноНормативни актовеПроизводителиЗаведения