Начало История на медицината Принос на Владимир Демиков в областта на сърдечните трансплантации

Принос на Владимир Демиков в областта на сърдечните трансплантации

От 1946г.

Принос на Владимир Демиков в областта на сърдечните трансплантации - изображение

Въпреки че Алексис Карел и Ман са учени, изпреварили своето време, никой не е по-напреднал от Владимир Демиков. Хирургът, провел редица експерименти със сърдечни трансплантации, е роден в Русия през 1916 година. До 1940 г. той е работил като асистент в катедрата по физиология на човека в Московския държавен университет. По това време той вече бил разработил изкуствено сърце, което въпреки че е твърде голямо, за да се вмести в гръдния кош на куче може успешно да замести дейността на органа в продължение на 5 часа. Хирургът започва да присажда "спомагателните" изкуствени сърца на кучета през 1946 година. Той беше първият осъществил сърдечна операция, благодарение на техниката "piggyback". В рамките на няколко години продължителността на живота на кучетата постепенно се увеличавала, достигайки до 32 следоперативни дни.

През същата година Демиков започва първата серия от комбинирани трансплантации на сърце-бял дроб, постигайки продължителност на живота от 4 до 6 дни при експерименталните животни. Времевият период за осъществяването на това бил от 1946 г. до 1955. Най-тежка и технически трудна за изпълнение била първата серия от експерименти, при която кучешкото сърце е успешно трансплантирано в ортотопична позиция в момент, когато хипотермията не се е използвала по време на операция.

Неговата процедура включва анастомоза, осъществена чрез техниката "еnd-to-side" на донорската аорта, белодробната артерия и кухата вена на реципиента, докато белодробните вени на сърцето на донора се свържат с лявото предсърдие на реципиента. Това позволява на лявото предсърдие на получателя да бъде оставено непокътнато, като по този начин почти непреодолимото предизвикателство да се избегне анастомозата на белодробната вена е преодоляно.

Рисунките отразяват как се извършва техниката "end-to-side"


В началото на 1951 г. Демиков извършва описаната по-горе трансплантация 22 пъти, съобщавайки за продължителност на живота от 11.5 до 15.5 часа. Данните са събрани от януари на 1955 година. Този опит предоставя първото доказателство, че сърдечен алографт може да осигури изпомпващата функция на сърдечния мускул на животното-реципиент.
Тъй като изследванията на Демиков не са публикувани на английски до 1962 година, те останали непознати за американските изследователи, които си приписали част от неговите резултати.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Daniel J. DiBardino, "History and Development of Cardiac Transplantation"ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниЛайфстайлГеографияОткритияСнимкиЛюбопитноЛеченияМедицински изследванияСпециалистиНаправления в медицинатаНормативни актовеЗаведенияЗдравни съветиАлтернативна медицинаСпортОрганизацииХранене при...БотаникаКлинични пътекиРецептиКомпании и организацииТестовеПроизводителиОбразованиеСоциални грижиАнкети