Начало История на медицината Принос на Джеймс Гуатмей в областта на анестезиологията

Принос на Джеймс Гуатмей в областта на анестезиологията

От 1912г.

Принос на Джеймс Гуатмей в областта на анестезиологията  - изображение

Д-р Джеймс Гуатмей (1862-1944) е талантлив лекар, чиято изключителна кариера дълбоко повлиява на развитието на анестезиологията. Той е един от първите анестезиолози с частна практика в Америка и е сред лекарите, борили се в подкрепа на идеята, че анестезиологията действително е медицинско направление.

Изобретенията налекаря включват устройство, регулиращо проходимостта на дихателните пътища по време на операция, както и маската на Янкауер за прием на анестетици. През 1912 година д-р Гуатмей и колегата му - д-р Улси изобретяват (със съдействието на компания „Foregger Company”) първия анестезиологичен апарат, който впоследствие започва да носи имената на своите откриватели.

Апаратът на Гуатмей-Улси е първата анестезиологична машина, направена от влиятелната компания „Foregger Company”. Нейният основател е толкова впечатлен от проницателността на д-р Гуатмей, че започва да нарича дългата поредица от апарати, произвеждащи се от компанията с името на медика".

През 1914 г. д-р Гуатмей написва първият американски учебник по анестезиология, който се публикува от цели три издания в САЩ. Американският лекар е сред основателите на Ню Йоркското дружество на анестезиолозите, което по-късно става Американско дружество на анестезиолозите. Д-р Гуатмей е основател и първи председател на Американската асоциация на анестезиолозите, а през 1922 г. организацията му присъжда купа в знак на почит към неговите "постижения в областта на изследванията, практиката и теорията на анестезиологията".

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/748/gwathmey-loving-cup

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеЛеченияГеографияХранене при...НовиниОрганизацииКлинични пътекиЛайфстайлПроизводителиЛичностиОткритияАлт. медицина