Начало История на медицината Принос на Джон Чейн към развитието на ирландската медицина през 19 век

Принос на Джон Чейн към развитието на ирландската медицина през 19 век

От 1818г.

Принос на Джон Чейн към развитието на ирландската медицина през 19 век - изображение

Джон Чейн друг е роден в Лийт, Шотландия през 1777 година. През 1795 година, след дипломирането си в Единбург, той се присъединил в армията, за да воюва срещу ирландците. Четири години по-късно, медикът се е върнал в Шотландия, където през следващите девет години е работил заедно с баща си в болница „Leith Ordinance Hospital”.

Той е прекарвал голяма част от времето си в дисекционната зала, проявявал е интерес към патологията. През 1809 г. Джон Чейн е публикувал три произведения на тема детски болести. През същата година той е заминал за Дъблин. След време той е отбелязал, че лекарите там са по-заинтересовани от симптоматика, отколкото от патологията на заболяванията. Той се установил в Дъблин, а през 1811 г. бива назначен в болница „Meath Hospital”. Неговата книга, на тема "Остра Хидроцефалия" е публикувана през 1815 г, а докладите на медика от 1818 година, написани в болницата в Дъблин съдържат наблюденията на Чейн по отношение на ритмичната смяна на възходящите и низходящите периоди на дишането, разделяни от кратки паузи. Друга негов доклад от този период е озаглавен като: "Report on the Hardwick Fever Hospital for 1818".

Доктор Чейн е починал през 1836 година. Благодарение на работата си лекарят е спасил животите на много хора, а чрез писмените си трудове медицинската наука в Ирландия бележи голямо развитие.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://innominatesociety.com/Articles/The%20Irish%20School%20of%20Medicine.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиИсторияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниРецептиСоциални грижиЛюбопитноПроизводителиАлт. медицинаНаправления в медицинатаОткритияПсихологияСпортФизиологияТестовеВидеоКомпании и организацииКлинични пътекиСпециалистиЗаведенияНормативни актовеОрганизацииОбразованиеБотаникаЛечения