Начало История на медицината Принос на доктор Айрис Лит в развитието на педиатрията в САЩ в края на 20 век

Принос на доктор Айрис Лит в развитието на педиатрията в САЩ в края на 20 век

От 1961г.

Принос на доктор Айрис Лит в развитието на педиатрията в САЩ в края на 20 век - изображение

"Баща ми беше старомоден общопрактикуващ лекар, който понякога ме вземаше със себе си по време на домашни посещения, когато бях много малка. Той ме вдъхнови да помагам и да обичам хората. За мен беше съвсем естествено да искам да му подражавам (въпреки че опитът ми като лекар нямаше особена връзка с неговия)" - казва доктор Айрис Лит в свое известно интервю.

Чрез работата си, посветена на проблемите, касаещи женското здраве, д-р Айрис Лит създава своеобразна революция в грижите за жените в затворите и центровете за непълнолетни. Нейното научно изследване, обхващащо цели 25 години от кариерата й, е фокусирано върху здравните проблеми на подрастващите и сериозни теми като злоупотребата с наркотици, превенцията на ранната бременност, болестите, предавани по полов път и дългосрочните последици от хранителните разстройства сред подрастващите жени.

Родена в Бруклин, Ню Йорк през 1940 година, Айрис Лит завършва медицинското си образование в "Cornell University" през 1961 година, а след това - с пълно отличие в университетите "State University of New York" и "Downstate Medical Center" през 1965 година. Тя стажува и специализира по педиатрия болница "New York Hospital". Лекарката проявява интерес в областта на оказването на медицински грижи за подрастващите.

Д-р Лит започва кариерата си като преподавател в "Cornell Medical College", където работи от 1967 до 1968 г., а след това – преподава лекциите си по педиатрия в медицински колеж "Albert Einstein College of Medicine" в Бронкс (от 1968 до 1970 година). Малко по-късно, лекарката става директор на центъра "Juvenile Center Service of the Division of Adolescent Medicine", който е част от структурата на болница "Montefiore Hospital" от 1968 г. до 1973 година. От 1974 до 1976 година е директор на институцията за малолетни престъпници "Rikers Island Prison Health Services".

От 1976 година д-р Лит става оглавява отдела по юношеска медицина, част от Катедрата по педиатрия в университета "Stanford University". Към момента лекарката все още преподава в учебното заведение, а наред с това изпълнява задълженията си на преподавател по педиатрия и директор на института "Institute for Research on Women". Тя смята, че работата й допълнително се обогатява от възможностите за междудисциплинарно сътрудничество с преподавателите от университета "Станфорд".

Д-р Лит коментира, че ранният й интерес към грижата за доброто здраве на юношите е "виновен" до голяма степен за подобряването на методите за предоставяне на този тип грижи в местата за лишаване от свобода за малолетни. Заедно със своя наставник д-р Майкъл И. Коен, лекарката създава през 1974 година любопитна и информативна статия за вестник "American Journal of Public Health", в която се застъпва за правото на подрастващите, попаднали в затвора за достъп до качествени медицински грижи. Доктор Лит продължава да популяризира тези актуални въпроси, а наред с това – изучава в детайли ролята на медиците при лечението на различните  юношески групи. Тя написва няколко статии по тази тема. Известно време (до 2002 година) лекарката е главен редактор на списание "Journal of Adolescent Health".

През 80-те години на 20 век доктор Лит съсредоточава работата си в две основни изследователски области: проучване на междуполовите различия в злоупотребата с наркотици в тийнейджърска възраст (за тази тежка тема тя се позовава на натрупания си опит от предишната си работа) и медицинските последици от анорексията в ранния пубертет.

Наред с множеството отличия, които д-р Лит е заслужила през годините усърдна работа, през 1995 година лекарката е отличена и с награда за изключителен принос в областта на юношеската медицина от "Society for Adolescent Medicine". През 1996 г. името й е  включено в списъка на най-добрите лекари в САЩ.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_202.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНаправления в медицинатаСоциални грижиНовиниЗдравни съветиСпециалистиСпортЗаведенияАлт. медицинаНормативни актовеОрганизации