Начало История на медицината Принос на доктор Йордан Брадел към развитието на българското здравеопазване в следосвобожденска България

Принос на доктор Йордан Брадел към развитието на българското здравеопазване в следосвобожденска България

От 1847г.

Принос на доктор Йордан Брадел към развитието на българското здравеопазване в следосвобожденска България - изображение

Доктор Йордан Брадел е роден на 01.04.1847 година в Елена в семейството на Иван Хаджийорданов Брадата. Йордан Брадел е бил съученик на поета-революционер Христо Ботев.

Важни етапи от образованието на българския медик

Бъдещият лекар започнал обучението си в Елена, а след това продължил образованието във ІІ Одеска гимназия. Йордан Брадел завършил руската учебна институция през 1869 г. със златно отличие. Ако се съди по спомените на Захари Стоянов, може да се открие, че съученик и съквартирант на бъдещия лекар, е бил Христо Ботев в Одеса. В двата тома на книгата "Христо Ботев в спомените на съвременниците" от Ст. Каракостов, както и в албума "Хр. Ботев" (негови създатели от 1970 година са Р. Стоянова и Н. Жечев), е публикувана снимка на революционера с негови съученици, сред които е и Брадел.

През 1885 година Йордан Брадел завършил успешно медицинския факултет на Московския университет. Лекарят започнал работа като ординатор в Маринската болница в столицата на Русия.

Военни дела на доктор Брадел

През 1876 година българският медик с огромно желание се включил в Сръбско-турската война. Той се е бил на фронтовата линия, а след войната отново е продължил да работи като ординатор в "Басманното отделение на болницата за чернорабочи". Малко по-късно е стартирала и преподавателската дейност на медика в московското държавното фелдшерско училище. Доктор Брадел взел участие и в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. За съжаление българските историци не разполагат с писмени документи, описващи подробно участието му.

Завръщане в новоосвободена България и медицинска практика

В следосвобожденска България през 1880 година доктор Йордан Брадел бил избран с листата на Либералната партия за народен представител във Второто обикновено народно събрание. Малко по-късно той станал и негов заместник-председател (председател е бил П. Р. Славейков). За съжаление, отговорната служба не се отразила добре на здравето на медика и той бил принуден да подаде оставка по здравословни причини.

През 1883 година доктор Брадел започнал работа като главен лекар при Министерството на вътрешните работи, а две години по-късно в Гражданското медицинско управление. През 1886 година медикът лекувал пациентите си и в ІV Медицински съвет, а малко след този момент се оттеглил и стартирал своята частна практика.

Йордан Брадел е членувал в Българското книжовно дружество (по-късно е преименувано в Българска академия на науките), преподавал е по съдебна медицина в Софийския университет "Климент Охридски" през 1896-1898 г. Двадесет и шести януари 1899 г. е кончината на лекаря.

Писмени трудове на Йордан Брадел

Писменото медицинско наследство на доктор Брадел не е особено мащабно. Лекарят е автор на две обширни информации, касаещи Четвъртия световен конгрес по хигиена и демография, който се е състоял в Женева през 1882 г. и за Петия международен конгрес по хигиена в Хага от 1885 г. Творбите на българския лекар са публикувани в "Медицински сборник" и във вестник "Здраве" от юни и юли 1885 година. Те са подпомогнали обучението и обогатяването на знанията на немалко български лекари.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://history.elena.bg/doktor_yordan_bradel.htm

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Личности