Начало История на медицината Принос на доктор Уилям Хенри Уелч към развитието на медицинската наука до началото на 20 век

Принос на доктор Уилям Хенри Уелч към развитието на медицинската наука до началото на 20 век

От 1928г.

Принос на доктор Уилям Хенри Уелч към развитието на медицинската наука до началото на 20 век - изображение

Биографията на именития лекар Уилям Хенри Уелч е дело на Доналд Флеминг. Неговата творба изследва кариерата и живота на медика, протичаща на фона на развиващата се американска медицина. Едно от водещите научни влияния, възприето и адаптирано от д-р Уелч, е въвеждането на т.нар. Германски на лабораторен подход в работата, който включва "учене чрез практика" в медицинската система. Лекарят съумява да пригоди по блестящ начин този подход в Съединените щати, усъвършенствайки научните преподавателски методи в американските медицински училища. Всички тези действия на д-р Уелч осезаемо подобряват стандартите на медицинското образование в САЩ. Освен че се справя с тази тежка реформаторска задача, лекарят съумява да привлече (и да ръководи на по-късен етап) впечатляващо частно благотворително финансиране от фондация "Рокфелер", проявяваща интерес към новаторските медицински изследвания и подобряването на образованието.

Малко биографични данни за д-р Уелч

Преиздаването на биографията на лекаря, написана от Флеминг, случайно или не, съвпада със стогодишнината на медицинските институции "Джон Хопкинс", където д-р Уелч прекарва активната част от кариерата си на професор по патология в "School of Medicine", директор на "School of Hygiene and Public Health" и професор по медицинска история. В "Hopkins", доктор Уелч има щастието да превръща идеите си в полезни практики, а наред с това - лекарят оформя институциите съгласно новаторските си виждания.

Работа на лекаря в "Hopkins institutions"

Доналд Флеминг позволява на читателите си по завладяващ начин да надникнат в ежедневието и работата в "Hopkins institutions". Те имат шанса да проследят работата и живота на няколко млади професори (колеги на Уелч), имащи възможността да разполагат с пълната свобода да преподават и да провеждат любопитни медицински изследвания. В творбата е разгледана и брилянтната хирургична практика на хирурга д-р Уилям Халстед, но кокаиновата му зависимост също не е спестена на читателите. Споменат е и саркастичният д-р Франклин П. Мол, който обучава студентите си, оставяйки ги насаме в дисекционната  зала с кадаврите. Впечатляващо е и описанието на Уилям Ослер - опетненият и харизматичен клиницист, както и религиозният д-р Хауърд А. Кели, който настоява винаги преди операциите му, да се провеждат молитвени срещи.

Уелч, който постепенно става все по-погълнат от ролята си на държавник, стремящ се да реформира научните среди, работи като президент за някои големи здравни организации (включително Американската медицинска асоциация, Американската асоциация за напредък на науката и Американската академия на науките).

Флеминг отразява точно и безпристрастно в творбата си бляскавите постижения и големите промени, направени от именития медик. Вероятно най-очевиден е напредъкът, който д-р Уелч постига в реформирането на методите за извършване на американските здравни научни изследвания.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/8802/title/Welch-s-Mark-on-Modern-Medicine/

Снимка: Alan Mason Chesney Medical Archives

 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиЛайфстайлСоциални грижиОбразованиеЗдравни съветиЛюбопитноНовиниПсихологияИстория