Начало История на медицината Принос на д-р Илеана Варгас-Родригес в борбата със затлъстяването и диабет тип 2 сред децата в САЩ

Принос на д-р Илеана Варгас-Родригес в борбата със затлъстяването и диабет тип 2 сред децата в САЩ

От 1986г.

Принос на д-р Илеана Варгас-Родригес в борбата със затлъстяването и диабет тип 2 сред децата в САЩ - изображение

Доктор Илеана Варгас-Родригес е известна американска лекарка, която подпомага създаването на детското отделение, част от центъра за борба с диабета "Naomi Berrie Diabetes Center", функциониращ към "Columbia University Medical Center" в Ню Йорк.

В свое популярно интервю лекарката разказва: "Първоначално не обмислях сериозно възможността да стана лекар. Исках да бъда психолог. Университетът, който посещавах, изискваше студентите да са преминали обучение по психология. Когато се срещнах с колегите си от задължителния  подготвителен курс за бъдещи студенти по медицина постепенно започнах да научавам повече за това какво ще се изисква от мен, за да стана лекар. Разбрах, че като медик ще мога да оказвам положително влияние върху моята общност и за това реших да се насоча към бъдещата си професия."

Детският ендокринолог Илеана Варгас-Родригес се специализира в областта на превенцията на диабет тип 2 и затлъстяването. Детското затлъстяване способства още в млада възраст хората да бъдат по-предразположени да заболеят от диабет тип 2, който иначе би се проявил при пациентите без предразположеност на възраст от около 40 години. Около 80% от възрастните с диабет тип 2 са с наднормено тегло. Д-р Варгас-Родригес е разтревожена, тъй като е сред здравните специалисти, превърали се в свидетели на истинска „епидемия”от затлъстяване сред децата и тийнейджърите в САЩ (особено сред младежите с латиноамерикански произход в Ню Йоркската общност „Washington Heights” в Горен Манхатън).

Илеана Варгас е единствено дете, чиито родители се преместват от Пеурто Рико в Ню Йорк. Тя е израснала в западната част на Горен Манхатан. След завършването на медицинското си образование в колежа по медицина "Алберт Айнщайн" през 1986 г. тя започва работа като стажант в "Babies Hospital", която е част от "Columbia Presbyterian Medical Center". Младата лекарска си спечелва стипендия за специализация по педиатрична ендокринология в "Mt. Sinai School of Medicine", където прекарва от 1989 до 1992 година. След това, тя се присъединява към персонала в "New York Presbyterian Hospital" в Корнел Кампус, където е директор на Програмата за лечение на диабет.

Отчитайки огромната необходимост да се справи с нарастващия проблем със затлъстяването и диабет тип 2 сред децата, д-р Варгас-Родригес взема решение (през 1998 година) да се включи в създаването на детско отделение, част от центъра за борба с диабета "Naomi Berrie Diabetes Center", функциониращ към "Columbia University Medical Center". Доктор Вергас-Родригес работи в новосъздадената болнична институция с родителите на малчуганите, обяснявайки им какви са ползите от физическите упражненията и здравословното детско хранене. Нещо повече, лекарката инициира някои важни законови промени, които налагат да се консумира по-често здравословни храни в училище, да се заложат повече часове по физическо в учебната програма, да се осигури по-голям достъп до фитнес уредите в парковете, които могат да се използват безплатно от всички.
Към днешна дата д-р Варгас-Родригес работи като заместващ педиатър в болницата "Babies Hospital, Columbia Presbyterian Medical Center" и като професор по клинична педиатрия в "Columbia University Medical Center" и като педиатричен ендокринолог в медицинския център за борба с диабета „Naomi Berrie Diabetes Center”.

Осъзнавайки смисъла и значимостта на кариерата й до началото на първото десетилетие на 21 век, д-р Варгас-Родригес осъзнава необходимостта да продължи да развива знанията и уменията си като лекар. Нейната цел е да упражни в максимална степен политически натиск на местно, щатско и федерално ниво и да подобри разбирането на пациентите относно здравословните храни и ползите от физическите упражнения в училищата.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_323.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиПатологияТестовеНовиниАнкетиЛеченияВидеоСнимкиЗдравни проблемиХранене при...ИзследванияБотаника