Начало История на медицината Принос на д-р Каролин Денинг в третирането на заболяването муковисцидоза

Принос на д-р Каролин Денинг в третирането на заболяването муковисцидоза

От 1958г.

Принос на д-р Каролин Денинг в третирането на заболяването муковисцидоза - изображение

Д-р Каролин Денинг е първата жена, която ръководи медицинския консултативен съвет на Американската фондация за лечевние на муковисцидоза и е първата лекарка, която организира и инициира създаването на мултидисциплинарен екипен подход към третирането на болестта.

В свое популярно интервю, д-р Денинг казва: "Баща ми настоятелно ме съветваше да стана лекар (това беше тайното му неизпълнено желание). Никога не съм се замисляла за възможността да стана лекар, когато растях, защото нямах ролеви модел, на който да подражавам по-късно, а и не знаех, че жените също могат да станат лекари. Предположих, че ще бъда учител, тъй като имам отлични примери за добри професионалисти в тази област. Баща ми обаче продължаваше да настоява да стана лекар, обеща ми своята активна подкрепа. И тъй като никога не бих казала "не" на баща си - решението бе взето!"

Когато доктор Каролин Р. Денинг публикува първата си статия, посветена на муковисцидозата през 1958 г., хората, които са диагностицирани с болестта, рядко доживяват до тийнейджърска възраст. Към днешна дата, след като знанията и уменията от почти 40-годишната кариера на американската лекарка, посветена на третирането на заболяването, са усвоени, около 38,7% от болните в САЩ са на средна възраст от 18 години. Голяма част от положителната тенденция продължителността на пациентите с муковисцидоза да се увеличава, а качеството на живот на болните да се подобрява, се дължи на неуморите усилия на д-р Денинг и на професионалистите, които посвещават кариерата си на това да лекуват пациентите, диагностицирани с болестта.

Каролин Денинг завършва медицинското си образование през 1952 г. в университета "Тулайн" в Ню Орлиънс, Луизиана. След придобиването на специалността си по педиатрия, тя спечелва научно-изследователска стипендия за проучване на муковисцидоза и целециева болест в реномираната детска болница –"Babies Hospital". По време на стипендианстския си стаж, а и след това д-р Денинг има късмета да работи с доктор Дороти Х. Андерсен - първият лекар, който описва муковисцидозата като заболяване. След двадесет години служба в болницата "Babies Hospital" д-р Денинг започва работа в болница " St. Vincent", където прекарва втората половина от медицинската си кариера.
През цялата си практика в Ню Йорк тя се фокусира върху всички аспекти на муковисцидозата и лечението й. Лекарката провежда изследвания, пише и говори за проблемите, касаещи муковисцидозата (включително промяната в цвета на зъбите, метаболизма, белодробната хипертония, психологическите и социалните аспекти на болестта). Като директор на центровете за лечение на муковисцидоза, както в "Babies Hospital" в "Columbia-Presbyterian Medical Center", така и в болница "St. Vincent's Hospital", тя организира и инициира създаването на мултидисциплинарен екипен подход в ръководството.

"Прегледите в моя кабинет", казва тя: "се провеждаха в частна обстановка, без прекъсвания от телефона или персонала, а на пациента се отделяше минимум един час. В изследователската ми медицинска дейност се стараех да се придържам  към всички съществени въпроси, отнасящи се до грижата за пациента и посещението му в кабинета, гледах да съм на разположение по телефона по всяко време.  Като директор на голяма мултидисциплинарна група от здравни специалисти, работих усилено, за да подбера подходящите  хора, с които да споделяме една и съща философия".
През по-голямата част от медицинската си кариера, д-р Денинг преподава на студентите си по клинична педиатрия в "New York University School of Medicine", и в "New York Medical College". Тя е първата лекарка, която председателства дълги години в "National Cystic Fibrosis Foundation". Д-р Денинг е член на "American Academy of Pediatrics" и на "American Thoracic Society".

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_79.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиХранене при...НовиниОрганизацииИзследванияЛечения