Начало История на медицината Принос на д-р Лилиан М. Бърд за развитието на педиатрията в САЩ в края на 20 век

Принос на д-р Лилиан М. Бърд за развитието на педиатрията в САЩ в края на 20 век

От 1970г.

Принос на д-р Лилиан М. Бърд за развитието на педиатрията в САЩ в края на 20 век  - изображение

"Най-ранните ми детски спомени бяха обвързани с желанието ми да стана лекар, това беше единственият ми стремеж. Вероятно започнах подготовката си в областта на здравните науки още от първи клас. Майка ми ми напомняше, че за да стана лекар, ще трябва да бъда готова да уча упорито и да блестя с познанията си. Когато погледна назад във времето и прегледам оценките си от първи клас нататък, осъзнавам, че съм следвала съвета й" – твърди в свое интервю д-р Лилиан М. Бърд.

Подобно на своите колеги в миналото, д-р Лилиан М. Бърд също разчита на телефонните разговори, за да упражнява част от медицинските си задължения. Също както педиатрите от предишните десетилетия, тя дава полезни съвети по телефона на младите родителите, сдобили се наскоро с наследници. Нещо повече, д-р Бърд използва днешните средства за масова комуникация - интернет, печатните и електронните медии - за да достигне до пациентите си в техните домове. Доктор Бърд оценява важността от връзката между лекар и пациент, която тя се стреми да изгражда благодарение на медицинската й практика във Вашингтон. Въпреки това, лекарката осъзнава и колко съществена е и ролята й на здравен преподавател, който има възможността да достигне до милиони хора наведнъж.

Единственото желание на Лилиан Бърд е да бъде лекар. В тийнейджърските си години тя всекидневно пътува в продължение на два часа до училище (то е едно от петте учебни заведения за обучение на афроамериканските деца) "Milwood High" в Ню Йорк. Завършвайки бакалавърската си степен в "Howard University", тя кандидатства в "College of Medicine". Когато получава стипендия от университета "Howard University" през 1970 г., д-р Бърд е една от петнадесетте жени, приети да се обучават в клас от 100 души.

През 1979 година афроамериканската лекарка започва работа като преподавател в "Howard University". Тя става част и от преподавателския екип в "George Washington University School of Medicine" (Университетската гимназия "Джордж Вашингтон"). През 1979 г. д-р Биърд е избрана в челната десетка на изключителните млади жени на САЩ (тя се състезава с 53 000 кандидатки). След този момент лекарката печели множество други престижни награди (включително "Global Initiative for Telemedicine Award of Merit" през 1998 година, наградата "National Medical Association Hall of Fame award", както и множество други призове от Американската медицинска асоциация). Допълнително кариерно признание лекарката получава, когато през 1993 година президентът Бил Клинтън цитира д-р Бърд в речта си към Конгреса, посветена на здравеопазването на САЩ. Лекарката е една от двадесет и осемте жени, включени в публикацията "Вдъхновяващи истории за афро-американските жени" от 1998 година.

Д-р Бърд често получава покани в качеството си здравен експерт в популярни телевизионни новинарски предавания в САЩ като "Good Morning America", "Health Accent" (на телевизия "CNN"), "Home Show" (на телевизия "ABC"), "After Breakfast" (на "Fox") и "Every day" с Джоан Лъндън. На голяма популярност се радват и съветелите на лекарката в онлайн платформата "Попитай експертите". От 1995 г. д-р Бърд е национален говорител на Американската академия по педиатрия, представляваща волята на 48 000 професионалисти, членуващи в институцията, грижеща се здравето и благосъстоянието на децата и юношите.

 По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_29.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНаправления в медицинатаНовиниСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиСпортОрганизацииЗаведенияНормативни актовеАлт. медицина