Начало История на медицината Принос на д-р Миртъл Кенъван към развитието на патологията в САЩ, 1 част

Принос на д-р Миртъл Кенъван към развитието на патологията в САЩ, 1 част

От 1879г.

Принос на д-р Миртъл Кенъван към развитието на патологията в САЩ, 1 част  - изображение

Д-р Миртъл Мей Кенъван е американска лекарка, която идентифицира състояние, което по-късно щяло да бъде наречено болест на Кенъван. То се проявява като прогресивно, дегенеративно заболяване на централната нервна система, причиняващо патологични промени в мозъка. Д-р Миртъл Мей Кенъван има дълга и забележителна кариера като патолог, невропатолог и куратор на музей по анатомия. Тя е и една от първите невропатолози в САЩ.

Миртъл Кенъван е родена в Сейнт Джон, Мичиган, през 1879 г. След завършването на „Michigan State College” и университета в Мичиган, тя се премества във Филаделфия, за да се обучава в „Woman's Medical College of Pennsylvania”. След завършването на медицинското си образование, д-р Кенъван защитава през 1905 година докторантурата си. Впоследствие лекарката се омъжва за д-р Джеймс Кенъван и започва работа като лабораторен лекар в държавна болница „Денвърс” в Хоторн, Масачузетс.

В „Денвърс” тя се запознава с д-р Елмър Соутард, професор по невропатология в „Harvard Medical School”. Този неин колега и приятел оказва решаващо влияние върху кариерата й. Той съумял да покаже на доктор Кенъван колко интересна и вълнуваща медицинска област е невропатологията. Тяхното приятелство и професионално сътрудничество продължава до смъртта на д-р Соутард през 1920 година.

Когато д-р Кенъван започва кариерата си през 1905 г., патологията все още не е една от областите, в която специалистите имат възможности да проследяват хода на заболяванията чрез изследване на проби от тъканите на пациентите. Вместо това, в началото на ХХ век, около петдесетината патолози, практикуващи в САЩ практикуват най-вече в областта на клиничната практика.

Д-р Кенъван се посвещава на каузата да открие как уврежданията на мозъка и нервната система се отразяват на ума и тялото на хората. Нейната работа започва със задълбочени и щателни описания на патологията на главния и гръбначния мозък. Освен това, тя проявява огромен интерес към бактериологията. Неслучайно първите й седемдесет и девет публикувани медицински статии разглеждат заболяването дизентерия. През 1910 г. д-р Кенъван става патолог в държавната болница в Бостън. По това време тя все още поддържа професионалното си партньорство с д-р Соутард. Първата им обща статия, която те подготвят съвместно, разглежда бактериалните нашествия в кръвта и гръбначно-мозъчната течност.

Към втора част >>> тук

По текста работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

cfmedicine.nlm.nih.gov

Снимка: OnView - Harvard University

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНаправления в медицинатаПсихологияПатологияНовиниСпециалистиФизиологияНормативни актовеЛеченияЛайфстайл