Начало История на медицината Принос на д-р Нина Браунвалд - лекарката, имплантирала първата изкуствена митрална клапа през 1960 г.

Принос на д-р Нина Браунвалд - лекарката, имплантирала първата изкуствена митрална клапа през 1960 г.

От 1960г.

Принос на д-р Нина Браунвалд - лекарката, имплантирала първата изкуствена митрална клапа през 1960 г. - изображение

Д-р Нина Браунвалд е лекарката, ръководила хирургичния екип, който за пръв път имплантира изкуствена сърдечна клапа.

Нина Стар Браунвалд е една от първите жени, които се обучават като хирурзи в Нюйоркската болница „Bellevue Hospital” от 1952 до 1955 г. Доктор Браунвалд е пионер в областта на сърдечната хирургия, тя ръководи екипа, който извършва присъждане на сърдечна клапа. Тя е първата жена, която има сертификат от американския съвет по гръдна хирургия и е от първите отличени от американска асоциация по гръдна хирургия.

Браунвалд завършва обучението си по обща хирургия и специализацията си в Медицинския център на Джорджтаунския университет. След това тя спечелва стипендия за обучение в хирургичната лаборатория на д-р Чарлз Хуфнагел. Впоследствие лекарката и наставникът й - д-р Андрю Г. Мороу (работещ в Хирургическата клиника в Американския институт по сърдечни заболявания), се заема с работата, която й донася направи известност. Тя се възползва от ранната подкрепа на д-р Мороу, който насърчаваше д-р Браунвалд да завърже контакти в различни професионални мрежи и й предостава необходимите ресурси за работата й върху проектирането на изкуствена сърдечна клапа. През 1960 г. (на 32-годишна възраст) д-р Браунвалд ръководи оперативния екип, който имплантира успешно на пациент първата изкуствена митрална клапа, която е изработена по неин проект.

След това лекарката разработва механична клапа, покрита с изкуствена тъкан (т.нар. клапа на „Braunwald-Cutter”). Този вид клапи се имплантират на хиляди пациенти в края на 60-те и началото на 70-те години.

Лекарката създава и друг значим животоподдържащ медицински консуматив, ползван в кардиологията. Той представлява стентоподобен аортен хомотрансплант (присадката е от тъкан, идентична на човешката). Тя се поставя, за да може медицинския консуматив да поеме функцията на увредената митрална клапа. Този метод осигурява успешно хирургично лечение на хроничните тромбоемболични заболявания. Новаторската технология, ползвана за направата на тези клапни протези намалява риска да се образуват съсиреци.

Въпреки успехите си, д-р Браунвалд трябва да се бори за професионалните си възможности, след като напускането на клиниката на д-р Мороу. Като майка на три деца, тя се стреми всячески да балансира между семейните отговорности с високите изисквания и предизвикателствата на сърдечната хирургия. По-късно вдовецът на д-р Юджийн Браунвалд разказва каква е стратегията на съпругата му, с която тя съумява да е добър кардиохирург и успешна майка - тя се заема само с това, което счита за съществено, стреми се да влага огромни усилия в делата си и не отделя много време и енергия за останалите злободневни детайли от ежедневието. Въпреки това, лекарката успява да се наслаждава на хобитата си - скулптура и конната езда, а по-късно жената се радва да прекарва повече време с внуците си. Колега и приятел на лекарката описва доктор Браунвалд като пионер в кардиологията, коята е не само решителна, но и нежна дама.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_41.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниФизиологияИсторияСнимкиЛюбопитноНаправления в медицинатаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияОрганизацииПроизводителиИзследванияЗдравни съветиЛеченияКлинични пътеки