Начало История на медицината Принос на Ричард Брайт в описването на клиничните прояви на бъбречните заболявания

Принос на Ричард Брайт в описването на клиничните прояви на бъбречните заболявания

Принос на Ричард Брайт в описването на клиничните прояви на бъбречните заболявания - изображение

Ричард Брайт (роден е на 28 Септември 1789 в Бристол, починал е на 16 декември 1858 година в Лондон) е английски медик, който описва клиничните прояви на бъбречното заболяване, станало известно като болестта на Брайт, или нефрит. Това се е случило 50 години по-рано.

Брайт е завършил медицина в Университета в Единбург през 1813 г. След като работи в няколко болници в Лондон, той е станал асистент към болница "Guy’s Hospital" в Лондон през 1820 г. Той е станал пълноправен лекар през 1824 година. Медикът е взел съдбовното решение да се посвети на своята частна практика.

Брайт е провел щателни клинични наблюдения. Впоследствие медикът е съпоставил видяното с наученото по време на множеството аутопсии, които е провел. Резултатите от неговите широкообхватни изследвания за пръв път са публикувани в докладите на някои медицински случаи от 1827 година. В тях медикът е отбелязал и описал отоците и протеинурията (наличие на албумин в урината), които са сред основните клинични симптоми на сериозното бъбречно заболяване, което носи името му.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/79528/Richard-Bright

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаМедицински изследванияСнимкиАлтернативна медицинаБотаникаФизиологияЛюбопитноНовиниОрганизацииКлинични пътекиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ЛеченияПсихологияДиетиНормативни актовеИнтервютаСоциални грижиСпециалистиЗаведенияАнкетиПатологияНаучни публикации