Начало История на медицината Принос на старобългарския лечител Неофит Калчев към развитието на лечебното изкуство по нашите земи

Принос на старобългарския лечител Неофит Калчев към развитието на лечебното изкуство по нашите земи

От 1848г.

Принос на старобългарския лечител Неофит Калчев към развитието на лечебното изкуство по нашите земи - изображение

Името на българския лечител Неофит Калчев, роден през 1848 г. в с. Орешак, Троянско също присъства в медицинската история на страната ни. До 16 годишна възраст е учил  в троянското градско училище и завършва обучението си по шивачество. От 1866 до 1870 г. Неофит Калчев пребивава в Дряновския манастир, а от 1870 до 1879 г. - в Преображенския манастир, където живее и отец Матей Преображенски.

Христо Марков е българският изследовател, посветил времето си да пише за лечителската дейност на Неофит Калчев. В неговите трудове Марков е написал, че лечителят дължи голяма част от познанието си на целебните рецепти на отец Матей Преображенски.

През 1876 година започват да се организират турски гонения срещу Неофит Калчев. Фазлъ паша, който е виновен за поругаването на Дряновския манастир, трикратно е подложил на мъчителни разпити духовника и изрично е пожелал да му се издаде смъртна присъда чрез обесване, която да се изпълни в Габрово. По щастлива случайност, в делата на Фазлъ паша се намесва началникът на Дряново, който съобщава на пашата, че духовникът не е въстаник, а "екимин" (доктор). След това Фазлъ паша наредил Неофит Калчев да бъде освободен.

След този период Калчев е учител е в селата Яларе, Чакалите и Бряст. Духовникът се занимавал активно с народна медицина в продължение на цели 23 години в селцето Върбаново. Неофит Калчев е автор на книгата "Народен домашен лекар", която имала цели 8 преиздавания. В нея можели да се открият 257 рецепти, благодарение на които духовникът е облекчавал страданието на болните хора. На преклонна възраст, когато Калчев се почувствал зле, се завърнал в Преображенския манастир, където на 80-годишна възраст, е починал. Духовникът-лечител е погребан в манастирското гробище.

Сведенията за живота и лечителската дейност на духовници като Неофит Калчев, освен че присъстват в историята на старобългарската народна медицина, ни показва, че въпреки тежките времена и робският живот, който са водили сънародниците ни, поведението на такива личности е антипод на несгодите и пример за подражание.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Богомил Вачев "История на аптечното дело във великотърновския окръг"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛюбопитноГеографияЛайфстайлСнимкиАлтернативна медицинаСоциални грижиНормативни актовеНовиниОрганизацииНаправления в медицинатаОткритияСпортЗдравни съветиАнкетиПроизводителиРецептиКомпании и организацииЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиТестовеОбразованиеБотаникаЛечения