Начало История на медицината Причини за грешните медицински схващания на Гален

Причини за грешните медицински схващания на Гален

От 166г.

Причини за грешните медицински схващания на Гален   - изображение

По мнение на историци на медицината, за гения на древния медик Гален може да се съди по неговите физиологични експерименти, които той провеждал върху опитни животни. Работата му, посветена на въпроса как функционират органите в човешкото тяло е концентрирана в седемнадесет книги.

Например, за да проучи процеса на уринообразуване в бъбреците, той завързвал уретрите и наблюдавал отичането на бъбречните тъкани. За да се изследва функцията на нервите той прекъсвал фината им структура. По този начин демонстрирал, как протича парализата на раменните мускули. След разделянето на нервите в областта на шията, медикът показвал на своите ученици загубата чувствителност в областта, инервирана от съответния нерв.

За съжаление по-голямата част от медицинските познания на Гален били получени от дисекции на опитни животни (най-често за целта били използвани маймуни). По това време дисекциите на хора се провеждали изключително рядко. Това е причината, поради която много от заключенията (особено тези, касаещи вътрешните органи) на Гален да са напълно погрешни.

Някои от обширните Галенови трудове като "Най-добрият лекар е и фирософ" (написан около 166 г.пр.Хр.), "За анатомичните препарати", "За дисекциите", "За вените и артериите", "За движението на мускулите" "За болните участъци", "За метода да се предписват лекарства" могат да се въприемат като основополагащи за медицинската наука. Независимо от неточностите и погрешните схващания трудовете на Гален показват удивително богатство от точни подробности, което ги превръща в истинско съкровище за историците на медицината.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/galen/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияЛайфстайлЛичностиСнимкиЛюбопитноНаправления в медицинатаКомпании и организацииОткритияАлт. медицинаТестовеРецептиВидеоСпортНовиниКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеСпециалистиСоциални грижиОбразованиеОрганизацииЗдравни съветиПроизводителиБотаникаЛечения