Начало История на медицината Проектът Боргилд или защо Хитлер създава първата секс кукла

Проектът Боргилд или защо Хитлер създава първата секс кукла

От 1940г. до 1942г.

Проектът Боргилд или защо Хитлер създава първата секс кукла - изображение

Вероятно сте изключително изумени да научите, че първата секс кукла е създадена в нацистка Германия, но това наистина е така. Проектът е реализиран по молба на ръководителя на SS, Хайнрих Химлер и носи името "Полева хигиена Боргилд". Главната му цел е предотвратяването на "ненужните загуби" на войници вследствие на венерически заболявания.

Окупацията на Франция от нацистите през 1940 г. води до много епизодични или продължителни отношения между германски войници и парижки проститутки, което разбира се довежда до избухването на епидемия от сифилис. Много "достойни" германски войници са засегнати, което не им позволява да вдигат високо колене и да набиват пети по време на маршируването, да се появяват за характерната военна подстрижка или да бият и потискат гадните, лоши евреи. Е, както разбирате, нещо определено трябвало да се направи по въпроса!

В документ, открит от журналиста Норбърт Ленц, ръководителят на SS Хайнрих Химлер пише: "Най-голямата опасност в Париж представлява ширещото се и неконтролируемо присъствие на уличници, които си намират клиенти по баровете, танцувалните зали и други места. Наш дълг е да предотвратим риска за здравето на войниците, породен от едно бързо приключение."

Е, решението на Химлер очевидно не е просто да заповяда на своите войници да спрат да… френските мръсници. Вместо това той казва "хайде да създадем пластмасови жени, които нямат заболявания!". Е, така се ражда проектът Боргилд.

Правилната хигиена е от изключително значение

След като Хитлер подписва плана и осъществяването му е пуснато в действие, Химлер наема Франц Чакерт от германския Музей по хигиената, за да проектира и създаде страховитите нацистки секс кукли. Чакерт е истински мъж: той създава "Стъклената жена" – анатомично точна прозрачна скулптура на жена, която се превръща в истинска сензация през 30-те години – така че е малко вероятно да бъде потупан по рамото за извайването на идеалната фалшива дама.

            Франц Чакерт
Франц Чакерт и неговата Стъклена жена

Ето как нацисткият психиатър д-р Рудолф Харгехаймер описва проблема:

"Целта на куклите е да облекчава войниците. Те трябва да се бият, а не да бродят и да се сношават с 'чужденки'. Въпреки това, никой истински мъж не би предпочел кукла пред истинска жена."

Разбира се това твърдение не важи, когато куклите са висококачествени и изключително близки до реалността. Поради тази причина Харгехаймер предлага следните три стандарта, чрез които да се превъзмогне потенциалното нежелание на войниците да се "възползват" от куклите:

  • На допир синтетичната плът трябва да е същата като истинската.
  • Тялото на куклата трябва да е също толкова подвижно и гъвкаво като истинско тяло.
  • Усещането на … орган на куклата трябва да е реалистично.

Определено списъкът е тежък за изпълнение, но ако не друго, от историята знаем, че нацистите обичат предизвикателствата и екипът в Музея по хигиената запрята ръкави.

В началото са създадени секс кукли с алуминиев скелет, но те били отхвърлени. Накрая Чакерт се спира на "галванопластични" кукли, направени от еластоин – материал, подобен на пластмасата, използван за изработването на детски играчки.

Създаването на идеалната (нацистка) жена

След като е решен проблемът с материала, смелите създатели преминават към дизайна на самата кукла. Както вероятно предполагате, съществуват много различни мнения относно как трябва да изглежда "идеалната жена". Е, тук напрежението се покачва.

Чакерт желае да извае от пластмаса жена в цял ръст и кани атлетките Вилхелмина фон Бремен и Анет Валтер да му позират. За съжаление опитът му се оказва разочароващ. "Цялостният вид винаги е ужасен," пише Чакерт, отбелязвайки, че "Понякога краката са прекалено къси и изглеждат деформирани или дамата е с плосък гръб и ръце на борец."

В крайна сметка Чакерт и екипът му се спират на стилизирано подобие на жена с гърди, които могат да се сграбчат, и атлетична фигура. Зловещо, нали?

Следващото предизвикателство се оказват чертите на лицето. Нацистите смятат, че лицето е много по-важно от тялото, що се отнася до мъжката възбуда.

"Когато войникът прави любов с Боргилд, това няма нищо общо с любовта, поради тази причина лицето на нашата антропоморфна секс машина трябва да е точно както Венигер описва средностатистическата лека жена," пише Чакерт.

След като актрисата Кете фон Наги отказва да им предостави правата над образа си, за да бъде претворен в куклата, екипът решава Боргилд да има "похотливо изкуствено лице". Те смесват десет различни лица и използват психологически тестове, за да определят кое е най-желаното от повечето мъже. Косата на Боргилд е оставена къса, за да напомня на… потребителите, че тя е част от бойните редици, а не женски идеал.

След като дизайнът е финализиран, Чакерт и компания започват да ваят прототипа на нацистката секс кукла. Тя изглеждала ето така:

 Първата секс кукла

Според Ленц представянето на Боргилд в Берлин пожънало голям успех. Там били Химлер и д-р Харгехаймер. Докато мъжете оглеждали изкуствената й осанка, Франц Чакерт бил нервен, но Химлер излъчвал ентусиазъм – поръчал веднага 50 бройки.

Дали 50-те кукли някога биват произведени, не е съвсем ясно. Някои твърдят, че куклите преминават "полеви тестове", но войниците отказват да ги носят заради срама, който ще понесат при евентуално пленяване от противниковите сили. Други казват, че Химлер спрял финансирането, преди куклата да бъде завършена, защото към 1942 г. войната съвсем не се развива по план… е и може би защото идеята му е меко казано глупава.

Съществува съмнение дали проектът изобщо е бил осъществен, тъй като Музеят по хигиената е разрушен от Съюзниците по време на бомбардировките на Дрезден, което унищожава всички доказателства (ако те изобщо някога са съществували). Оцеляват единствено снимките, които вече видяхте, а те са предоставени от Ленц.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: http://www.vintag.es/2017/05/the-borghild-project-worlds-first-sex.html 

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА