Начало История на медицината Произход на името на босилека

Произход на името на босилека

От 1400г.

Произход на името на босилека - изображение

В Европа босилекът е въведен в началото на IV век пр.Хр., "връщайки се" от Азия с войници на Александър Велики. Смята се, че военачалникът е пренесъл билката на Стария континент. Постепенно лечебното растение бавно се разпространява и в средиземноморските страни, а с течение на времето - и в целия свят.

Гръцката митология обяснява произхода на част от научното наименование на босилека (Ocimum basilicum). Легендата гласи, че Оцим (Ocimus) е организирал сраженията в чест на Палас (един от гигантите според гръцката митология), който е управлявал Диакрия (като част от древна Атика, Диакрия е била старогръцка област, където се е провеждало маратонското бягане. Жителите на Диакрия се считали за най-демократичните от общо трите обществени групи на Атика). Твърди се, че след като Оцим е бил убит от гладиатор на мястото, където е загинал героят се е появил босилек. Така лечебното растение е получило името си.

През втората половина на научното наименование на босилека (Ocimum basilicum)  произлиза от средновековната латински форма на гръцката дума за "цар" или "царско" (βασιλε?ς).

Въпреки това, в Древна Гърция босилекът не се е радвал на особено положителна репутация. Растението е било свързвано с бедността, омразата и нещастието. Това се дължало на  убеждението, че ароматното растение се е развивало най-добре на места, преживели безчестие и неправди. Други исторически източници разказват, че в Древна Гърция, когато се засаждали семената на босилека, на мястото скоро започвали да се чуват неспирни крясъци и ругатни и раздори, които по-късно дават повод на французите да започнат да наричат билката с фразата "semer Le Basilic", което буквално значи "посейте босилека". Фразата се превръща в символ на ироничен намек, предвещава началото на спор.

На остров Крит, босилекът се считал за "емблема" на дявола. Растението се постявяло от външната страна на прозорците като талисман срещу зловредното му влияние. История на босилека разказва, че растението се е използвало като инструмент за оценяване на целомъдрието при младите момичета. Ако билката увехне в ръцете на девойката, тя се считала за нечиста.
Друга теория за произхода на името на босилека е обвързана с митичното същество базилиск, който подобен на голяма змия, но бил способен да убива дори с поглед. Според древните народи босилекът бил сред малкото антидоти срещу базилисковата отрова.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ourherbgarden.com/herb-history/basil.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияГеографияРецептиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноАнкетиНормативни актовеЗдравни съветиБотаникаАлт. медицинаНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛичностиОткритияСпортДиетиАптекиПроизводителиНовиниЛеченияЗаведения