Начало История на медицината Противоречиви изследвания, касаещи здравословните ползи на ехинацеята от 2003 година

Противоречиви изследвания, касаещи здравословните ползи на ехинацеята от 2003 година

От 2003г.

Противоречиви изследвания, касаещи здравословните ползи на ехинацеята от 2003 година  - изображение

В началото на 21-ви век няколко проучвания, свързани с медицинските й ползи, понамали добрата репутация на ехинацеята, макар че това не се оказало "пагубно" за нея.

Едно от въпросните проучвания било публикувано в американския здравен журнал "Journal of the American Medical Association" през 2003-та. Тогава екип от специалисти открил, че когато продукти от растението биват консумирани веднага след появата на първите симптоми на инфекция на горните дихателни пътища при деца, лечението не оказва никакви положителни ефекти по отношение намаляването на силата и продължителността на симптомите на болестта. Ще направим уточнението, че споменатите препарати били приготвени от прясно изцеден сок от надземната част на цветето, вместо от екстракт от корена му или от цялото растение. Освен това, използваните в експеримента дози и пропорции били по-ниски от тези, препоръчвани от специалистите. Последвалите анализи на резултатите показали все пак, че, въпреки провала си в по-бързото справяне с болестта (или по-скоро – с елиминирането на проявленията й), приемът на ехинацея би могъл да намали честотата на случване на тези инфекции при хлапетата. За съжаление, положителната новина не била отразена в медиите отвъд Океана, нито дори отрицателната. През 2005-та в здравния вестник "New England Journal of Medicine" темата отново била разгледана подробно и пак… с негативен резултат. Според някои учени, въпреки че този път бил използван имено корен от ехинацея, точните дози отново не били уцелени.

През 2007-ма медицинският профил на цветето бил до известна степен реабилитиран от проучване, "спретнато" в университета в Кънектикът. То комбинирало резултатите от 14 по-рано проведени изследвания. В крайна сметка, било установено, че консумацията на ехинацея може да намали риска от настинка двойно и да скъси продължителността на неприятните усещания с почти ден и половина.

В заключение можем да кажем, че основният проблем с "разследването" на ехинацеята в началото на века бил, че в редица от научните публикации не се посочвало коя точно част от растенето била използвана за лечебни цели, нито кой точно вид. Така или иначе, неред с тези експерименти, в цял свят (особено много в Германия) били осъществени много други изследвания, доказващи медицинските й ползи.

Снимки: Everysctock photo

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://ndnr.com/botanical-medicine/echinacea-a-brief-history-of-use-and-research/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаЛечения