Начало История на медицината Проучвания, доказващи лечебната сила на куркумата от 90-те години на 20-ти век

Проучвания, доказващи лечебната сила на куркумата от 90-те години на 20-ти век

От 1992г.

Проучвания, доказващи лечебната сила на куркумата от 90-те години на 20-ти век  - изображение

Макар че й отнело немалко време да попадне в "радарите" на специалистите, през 90-те година на 20-ти век куркумата (Curcuma longa) най-накрая си заслужила правото да заеме почетно място в списъка с растенията с лечебна репутация. Въобще не е учудващо, че оттогава в много страни, независимо едно от друго, стартирали различни проучвания, свързани със статуса й на широкоспектърно терапевтично средство.

През 1992г, например, група от индийски учени били изкушени от идеята да проверят дали Curcuma longa притежава антимутагенен ефект, в което учените се съмнявали отдавна. В експеримента участвала група от общо 16 пушачи, които в продължение на месец приемали по 1,5 грама куркума на ден. При посочените доброволци опитът довел до намаляване на екстракцията на мутагени чрез урината. През същата процедура преминала и група непушачи, но при тях не била отчетена някаква съществена промяна. Резултатите от изследването дали основание на индийците да допуснат, че редовният прием на куркума може да изиграе положителна роля в понижаване на генетическите изменения на клетъчно ниво, както и, че растението може да бъде страхотен помощник в химиопрофилактиката.  

В изследване от 2001-ва жълтата "познайница" демонстрирала отлични възможности за справяне с язва. В хода на въпросния експеримент 45 пациенти, диагностицирани със сериозното заболяване, трябвало да приемат орално по 2 капсули куркума (по 300 мг всяка) пет пъти на ден. След четири седмици на активно лечение при 48% от индивидите проблемът бил отстранен, а след 12 седмици процентът на оздравелите "скочил" на 76%.

Няколко години по-рано пък, през 1993г., експерти от Сингапур също открили, че Curcuma longa би могла да се превърне в страхотен помощник на хората с лошо храносмилане и на тези, при които е установена язва. Все пак, азиатските специалисти заявили, че медикаментозните препарати (най-вече – антиацидите) са значително по-ефективни за третиране на подобен  род стомашни нарушения.

През 2004-та американски учени се заели да проверят какъв ефект оказва "златната подправка" в лечението на пациенти със синдром на раздразненото черво. В период от осем седмици индивидите приемали по от 1 до 2 таблетки екстракт от куркума.  Резултатът: състоянието им значително се подобрило, а неприятните симптоми – ограничени.

Както можете да се досетите, това е една твърде малка част от проучванията, проведени в чест на "жълтурката" в края на 20-ти и началото на 21-ви век. Нещо повече, мащабните изследвания, посветени на нея, тепърва щели да бъдат приоритет на учени от цял свят.

Статията е част от историята на:

4.9, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияИзследванияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноРецептиАлт. медицинаНовиниЗдравни проблемиЛеченияДиетиХранене при...ПатологияБотаникаЛайфстайлСпециалистиКлинични пътекиХрани и ястияПсихологияСоциални грижиНормативни актовеСпортЗаведенияОрганизацииНаправления в медицинатаАптекиПроизводители