Начало История на медицината Проучвания на Клод Бернар върху физиологичните механизми на храносмилателната система

Проучвания на Клод Бернар върху физиологичните механизми на храносмилателната система

От 1843г.

Проучвания на Клод Бернар върху физиологичните механизми на храносмилателната система - изображение

През 1843 година Клод Бернар успява да защити своя докторска теза на тема "Стомашният сок и неговата роля в храненето".

Той прави своите анализи и опити, независимо от недоверието и критиките, които получава в началото.

Ранни заслуги за изучаване на храносмилането има Спаланцани. Той е доказал различията между двата процеса – храносмилане и ферментация, в резултат на която сокът от грозде се превръща във вино. Храносмилането зависи основно от изцеждането на соковете, преобразуващи храните.

Спаланцани е успял да установи наличието на свободна киселина, която по-късно е била проучена от английският лекар и химик Уилям Праут. Заслуга в изясняването има и американският физиолог и хирург Уилям Бомонт. Той използвал човек-негов слуга, носещ фистула в стомаха.

Опит на Бомонт

Успял да проучи промените на стомашния сок и храните по време на храносмилане, събирайки от течността, която изтича от фистулното каналче. Изводът, до който е достигнал бил, че полученият стомашен сок в чисто състояние съдържал солна киселина и пепсин (друго вещество, което немският хистолог и физиолог Теодор Шван е описал на по-късен етап).

Опитът на Клод Бернар ...

Всяко едно свое твърдение Бернар е доказвал не само на теория, но и с опити, с което заслужено е бил оценен. За своите експерименти той не е използвал хора, а кучета, на които поставял експериментални фистули. Благодарение на тях той успял да развие наблюденията на Уилям Бомонт върху измененията на стомашния сок и храните по време на храносмилане. Успява да достигне до извода, че стомашното храносмилане е само една фаза от целият храносмилателен цикъл, при който значителна роля има панкреаса, поради намесването му в химичните промени.  

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. Фернанду Намора, "Богове и демони на медицината"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиСпортКомпании и организацииСпециалистиНормативни актовеТестовеЗдравни съветиБотаникаМедицински изследванияЛеченияЗаведенияКлинични пътекиОбразованиеПроизводителиСоциални грижиАнкети