Начало История на медицината Проучвания на лечебните свойства на глухарчето

Проучвания на лечебните свойства на глухарчето

От 2008г.

Проучвания на лечебните свойства на глухарчето - изображение

Голяма част от приложенията на глухарчето все още не са детайлно изследвани в съответствие със съвременните научни методи. Историята на повечето традиционни медицински фармакопеи твърди, че листата на билката могат да се използват като надежден диуретик.

На този етап единственото надеждно проучване, доказващо лечебните диуретични свойства на глухарчето са публикувани през 2008 година в статията на К. Спелмън и д-р Комплемън. Германската комисия по лекарствата одобрява използването на глухарчето като диуретик и при третирането на симптомите на анорексия, диспепсия и някои жлъчни аномалии.

Въпреки това, лечебното растение има дълга история, разказваща за влиянието му при подпомагането на функцията на черния дроб и при лечението на различни кожни и системни нарушения. Тази история се корени върху теорията, че глухарчето подобрява процесите на детоксикация в черния дроб. За съжаление на тази теория е посветено малко научно внимание от страна на изследователите.

 По отношение на хормоналната детоксикация, скорошно проучване сравнява влиянието и ефектите на билкова формула, съдържаща глухарче, куркума, артишок, розмарин и бял трън с това от спазването на здравословна диета и плацебо върху нивата на хормоните при 40 жени, които изпитват някои от симптомите на менопаузата. Проучването проследява общо 4 менструални цикъла. Констатирано е че, билковата формула способства за значителните спадове в нивото на някои андрогени хормони. Резултатите от това проучване трудно може да бъдат тълкувани еднозначно, но се предполага, че билковата смес с глухарче има немалка роля за промяната на нивата на андрогенните хормони.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.imjournal.com/resources/web_pdfs/0409_yarnell.pdf

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлЛичностиНаправления в медицинатаОткритияСнимкиГеографияЗдравни съветиРецептиХрани и ястияЛюбопитноЛеченияБотаникаНовиниАлт. медицинаОрганизацииСпортАптекиДиетиПроизводителиЗаведенияТестовеВидеоКомпании и организации